Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βιομηχανικά τιμολόγια
Σε θέσεις μάχης ΔΕΗ, ενεργοβόρος βιομηχανία
Πέμπτη, 23/08/2018

Mαίνεται η διαμάχη για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια μεταξύ της ενεργοβόρου βιομηχανίας και της ΔΕΗ.

Ο Αύγουστος τελειώνει και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Υψηλή Τάση για το 2018, οι οποίοι προειδοποιούν ότι δεν θα τις ανανεώσουν αν προηγουμένως δεν υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ και δεν λυθούν διάφορα επιμέρους θέματα. 

Δεν ξέρουμε αν η ΔΕΗ χρησιμοποιεί την καθυστέρηση σαν «όπλο» ή σαν «διαπραγματευτικό χαρτί», εν όψει των αλλαγών που δρομολογούνται σταδιακά στο πλαίσιο της εφαρμογής του target model, κάποια στιγμή μέσα στο 2019. 

Το ζήτημα είναι ότι εξακολουθεί να τηρεί την πάγια τακτική, της μη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους πελάτες της ΥΤ , προτιμώντας την ασφάλεια που θεωρεί ότι της παρέχει η παράταση των  τιμολογίων της ΥΤ για το 2018 και των σχετικών εκπτώσεων  με τη σφραγίδα της  Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ,   του Ιουνίου.

‘Ετσι όμως  αφήνει και πάλι τα θέματα ανοικτά. Δεν συζητά για παράδειγμα για την εναρμόνιση της ζώνης αιχμής με αυτήν του ΑΔΜΗΕ ή για  τη διάρκεια των συμβάσεων, ούτε για τη χρέωση των ρύπων και πώς αυτή θα συμβαδίσει με την αντιστάθμιση που δικαιούνται ορισμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρισμού. 

Με την αβεβαιότητα  αυτή όμως δεν μπορεί να γίνει εξορθολογισμός  της αγοράς, ούτε να  ασκηθεί βιομηχανική πολιτική. Ειδικά για την ενεργοβόρο βιομηχανία, που τυχαίνει να είναι και ένας από τους πιο εξαγωγικούς και πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. 

Αν όντως η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία και την ανάπτυξη, όπως κατά καιρούς εξαγγέλλει, θα πρέπει να το πράξει πριν να είναι αργά.