Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέπουν Χρηματιστήριο και το βάζουν στα πόδια
Τρίτη, 09/10/2018

Εντάξει, το να κατακρημνίζονται οι τράπεζες. Με 86 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια και με τους Εποπτικούς Ευρωπαίκούς Μηχανισμούς (ΕΚΤ, SSM) να πιέζουν να πέσουν στα 45 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, λογικό, λογικότατο να διατυπώνεται ανησυχία εκ μέρους των ξένων επενδυτών. Αλλά το να πληρώνει την νύφη το υπόλοιπο ταμπλό, σημαίνει ότι κάτι σάπιο συμβαίνει στο… βασίλειο της Λεωφόρου Αθηνών.

Παρακολουθώντας την Τρίτη την αγορά, βλέπουμε την ένταση με την οποία υποχωρούν τα μη τραπεζικά χαρτιά.  Στο κλείσιμο της αγοράς την ίδια μέρα βλέπω καθηλωμένη την Βιοχάλκο στο -3,77%, τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο – 3,17%, τα ΕΛΠΕ στο -1,26%, την ΕΥΔΑΠ που είναι σχεδόν μονοπώλιο στο -1,93%, την ΕΧΑΕ στο -3,60%, την Motor Oil στο -6,80%, η Jumbo  στο -4,19%, Mυτιληναίος στο – 3,07%, ΟΤΕ στο -1,52% κ.λπ.

Είναι προφανές ότι η υπόθεση της Folli Folli έκανε μεγάλη ζημιά και δε νομίζω ότι μπορεί να μαζευτεί τίποτα σοβαρό όταν οι ξένοι που θα επενδύουν στην Ελλάδα θα έχουν στην άκρη του μυαλού τους αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στην υποτίθεται εταιρεία κόσμημα της αγοράς μας.

Πόση απατεωνιά μπορούν να αντέξουν ακόμα και οι καλοθελητές που απέβλεπαν στο επενδύσουν στην Ελλάδα; Πλαστά οικονομικά στοιχεία για το έλλειμμα στο ξεκίνημα της κρίσης, πισωγυρίσματα στην εφαρμογή των μνημονίων, επιχειρείν που βασίζεται στα δανεικά, όπως η υπόθεση της MIG και τα μετοχοδάνεια που έδινε σε επιχειρηματίες για να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου της, πλαστά στοιχεία ισολογισμών σε εισηγμένες, τώρα το σκάνδαλο Κουτσολιούτσου. Νομίζω ότι παραπάει…