Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο Βερολίνο
Έρχονται δράματα
Δευτέρα, 15/10/2018

Το εντυπωσιακό ποσοστό της συμμετοχής δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο αποτέλεσμα, που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει. Η ήττα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (12 μονάδες κάτω) οφείλεται και στους ίδιους, που δείχνουν συχνά να μην έχουν καταλάβει σε ποιόν αιώνα ζούμε, αλλά φυσικά και στις παλινωδίες της κυβέρνησης Μέρκελ. Η εντυπωσιακή άνοδος των Πρασίνων επιβεβαιώνει την άποψη ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πόλωσης.

Οι βροντερές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων για μια άλλη προοδευτική πολιτική, όπως αυτή του Βερολίνου την περασμένη Τετάρτη αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος της αντίδρασης στο «κατεστημένο», ψηφίζοντας ακροδεξιά.

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μπαίνει και σε αυτή τη Βουλή με 11%... Το SPD (πέμπτο κόμμα) οδηγείται ουσιαστικά σε μια πορεία πασοκοποίησης, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των εθνικών δημοσκοπήσεων, αλλά δεν μοιάζει να μπορεί να αποτινάξει από πάνω του τον κυβερνητισμό και να ξεκολλήσει από το βόλεμα που του παρείχε (μέχρι πρότινος - όχι πια) ο γάμος με την Χριστιανοδημοκρατία. Η Αριστερά δεν τα κατάφερε για άλλη μια φορά στη Βαυαρία και μοιάζει κολλημένη στις αντιθέσεις της και σε εθνικό επίπεδο. Μετά και τις εκλογές στις 28 Οκτωβρίου στην Εσση, θα ανέβουν δράματα στην πολιτική σκηνή του Βερολίνου.