Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και τι μας περιμένει...
Συνομιλώντας με έναν τραπεζίτη
Τετάρτη, 17/10/2018

Η συνομιλία με έναν τραπεζίτη ήταν διαφωτιστική για το πως το χρηματιστήριο είναι ο... καθρέπτης της οικονομίας και όχι μόνο. Για το πως λειτουργεί ως μηχανισμός προεξοφλητικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ξένοι θεσμικοί επιλέγουν την επιστροφή στην αγκαλιά του… Τραμπ, δηλαδή στις αποδόσεις και την ασφάλεια που προσφέρει η Αμερικανική οικονομία με την απόδοση της δεκαετίας να αγγίζει το 3,2%.

Σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη, που μίλησε στο b.e. τα funds ψάχνουν για αποδόσεις και ασφάλεια. Οι αγορές της Ασίας εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που μαίνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, δεν ευνοεί τις αναδυόμενες μετοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία, παρά την απαλευθέρωση, κακίν, κακώς του πάστρορα Μπράνσον την περασμένη Παρασκευή. Η καχυποψία υπάρχει. Η Τουρκία δε, σχεδιάζει, λέει, την έκδοση 5ετούς ομολόγου για 1 – 1,5 δις. δολ. και με απόδοση 7,6%. Που να ρίσκαρε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου κυμαίνεται πάνω από 10%... Η Ιταλία συνεχίζει τους λεονταρισμούς, αλλά όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα βάλει νερό στο κρασί της και θα μειώσει τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα της επόμενης χρονιάς. Το Ιταλικό χρέος είναι τρομακτικό σε απόλυτα νούμερα, αγγίζει τα 2,3 τρις. ευρώ ή διαμορφώνεται στο 130% του Ιταλικού ΑΕΠ!

Για τους λόγους αυτούς το έξυπνο χρήμα αναζητεί την ζεστασιά των υψηλών αποδόσεων και της ασφάλειας. Και οι ΗΠΑ αποτελούν την πλέον ιδανική επιλογή, που σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τραπεζίτη, ότι το επόμενο 3μηνο θα χαρακτηρίζεται από αστάθεια, μέχρι κάτσει η σκόνη.

Που σημαίνει ότι το γεγονός ότι η Πειραιώς δεν κατάφερε να βρει, στις τιμές που ήθελε η διοίκησή της, 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κεφαλαίων της, είναι μία τρύπα στο νερό μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως. Τα οποία θα τα βρει είτε λίγο αργότερα, αφού έχει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του ’19, είτε επαναφέροντας τον νόμο Αλογοσκούφη και την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει η ίδια πηγή.

Τα καλά νέα είναι ότι το τόσο το Ελληνικό, όσο και το Ιταλικό δεκαετές υποχωρούν, που σημαίνει ότι η οικονομία και η αγορά έχουν αντανακλαστικά όταν το κλίμα πάει να στρώσει διεθνώς. Η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 3,43% (-11 μονάδες βάσης) και του Ελληνικού 10ετους ομολόγου στο 4,23% (-12 μονάδες βάσης).  

Σας παραπέμπω στο ρεπορτάζ του b.e. της 16ης Οκτωβρίου 2018.