Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τιτάν
Αλλαγή έδρας και αλλαγή... ιδιοκτησίας;
Δευτέρα, 22/10/2018

Μπορεί να είναι από τις λίγες φορές που η αλλαγή καταστατικής έδρας ενός εγχώριου βιομηχανικού ομίλου, της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, από την Ελλάδα στο Βέλγιο δεν πυροδότησε αντιδράσεις. Δηλαδή, η αντιπολίτευση δεν προέβη την ίδια μέρα ή την επόμενη της ανακοίνωσης της Τιτάν, σε κάποια διάπυρη ανακοίνωση ξιφουλκώντας εναντίον της κυβέρνησης που «επιτρέπει» την φυγή εκ των ελαχίστων μεγάλων βιομηχανιών εντός Ελλάδος. Ίσως διότι η αντιπολίτευση γνωρίζει πολύ καλά, η τεχνοκρατική ηγεσία της, τι μπορεί να διακυβεύεται πίσω από μία τέτοιου είδους επιχειρηματική πρωτοβουλία κι ενώ, υποτίθεται, βρισκόμαστε στην ουρά της κρίσης. Το βασικό συμπέρασμα από την «μετακόμιση» λογιστικά της Τιτάν, είναι ότι τα στελέχη της, τρίτη γενιά πια, που έχουν τακτική παρουσία στα διεθνή χρηματο/οικονομικά fora, είναι ότι βγαίνουμε από την κρίση στα… χαρτιά. Επί της ουσίας, με τις τράπεζες ακόμα κλειστές και αρνητική πιστωτική επέκταση, ως αποτέλεσμα των 86 δις. ευρώ «κόκκινων» δανείων που μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να έχουν πέσει κάτω από το μισό, δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Κυρίως, ενός ομίλου, όπως η Τιτάν, που έχει παρουσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε τέσσερις ηπείρους, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Ασία. Αλλά τι επιλογή πραγματικά είναι το Βέλγιο;

Ας δούμε λοιπόν, τα ντεσού της απόφασης αυτής.

Στα 2 – 3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι που αποδίδει η Τιτάν κάθε χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο, ξέχωρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστηρίζουν πηγές από τον όμιλο μετά την απόφαση για αλλαγή έδρας, στο Βέλγιο.  Στα δε ενοποιημένα αποτελέσματα μέχρι τώρα του ομίλου Τιτάν, τα έσοδα που έρχονταν από τη δραστηριότητα των θυγατρικών στο εξωτερικό αφαιρείτο ο φόρος της κάθε χώρας όπου ο όμιλος είχε παρουσία. Αν το 10% του συνολικού τζίρου αφορά στην Ελλάδα, το 90% πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

Το management της νέας εταιρείας που δημιουργήθηκε, της Titan Cement International  θα ασκείται στην Κύπρο, διότι, όπως αναφέρουν στελέχη της τσιμεντοβιομηχανίας, είναι Ελληνόφωνη χώρα και ταυτόχρονα αποτελεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.  Και όταν λέμε management, εννοούμε την σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ή την ετήσια και τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Η είσοδος σε τρία χρηματιστήρια, στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, όπου γίνονται συναλλαγές μέσω Euronext και στην Αθήνα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (σ.σ. η χώρα «καταγωγής»), καθιστά τον όμιλο και την Ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, διεθνώς προβεβλημένο παίκτη, με σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την άντληση κεφαλαίων ή ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής στη μετοχική του σύνθεση.  Στο ενδεχόμενο που ο Τιτάν με τη νέα εταιρική του υπόσταση προβεί σε αύξηση κεφαλαίου, είναι περισσότερο γόνιμο το έδαφος στο διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα, εκεί δηλαδή που υπάγεται το Euronext, σε σχέση με το Χρηματιστήριο Αθηνών που καθημερινά πραγματοποιεί αστείους τζίρους της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση του χρηματιστηριακού θεσμού και η βελτίωση του προφίλ του στην Ελλάδα, είναι άλλη συζήτηση…

Η επιλογή της έδρας όμως, το Βέλγιο, που πάνω – κάτω έχει τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές με την Ελλάδα, με τον εταιρικό συντελεστή περίπου στο 30% με στόχο την μείωσή του στο 25% μέχρι το 2020 (σ.σ. πάνω – κάτω τα ίδια έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση), προφανώς καταρρίπτει τον μύθο ότι η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία άλλαξε έδρα για να αποφύγει τους φόρους. Το μόνο που ισχύει είναι ότι το Βέλγιο δεν φορολογεί τα μερίσματα, αλλά όλες οι ξένες επιχειρήσεις εντάσσονται στο καθεστώς των φορολογικών συντελεστών της χώρας.

Όπως επίσης και η πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα γίνεται σχεδόν με ίδιους όρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, τα δάνεια του ομίλου Τιτάν διαμορφώνονται στα 750 εκατ. Ευρώ και το επιτόκιο των ομολόγων του στο 2,75%, ενώ οι εκδόσεις ομολογιακών στην Ευρώπη γίνονται με επιτόκια μέχρι 3%. 

Αν μη τι άλλο πάντως, δημιουργεί ερωτηματικά ο λόγος της αλλαγής έδρας με σκοπό την διεθνή αναγνώριση του ομίλου και προφανώς την πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν μέλος του Δ.Σ. της Τιτάν, ο κ. Ευθ. Βιδάλης, συμμετέχει ταυτόχρονα και το Δ.Σ. της Alpha Bank, θέση την οποία κατείχε παλαιότερα βασικός μέτοχος της Τιτάν και μέλος της οικογένειας Κανελλόπουλου εκ των ιδιοκτητών της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας. 

Κατά τα άλλα, οι μόνοι κερδισμένοι από την ιστορική απόφαση της Τιτάν, έπειτα από 116 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα, είναι οι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών που από τα 16 ευρώ είδαν τις κοινές μετοχές που θα πάρουν στα χέρια τους  να έχουν αξία 20,5 ευρώ…