Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέρκελ
Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος
Δευτέρα, 29/10/2018

Οσο διαφορετικές είναι η Εσση με τη Βαυαρία, τόσο παρόμοια είναι τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να δίνουν το δικαίωμα να μπορεί να μιλήσει κανείς για μια εθνική τάση, την οποία άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι σχετικές δημοσκοπήσεις. Τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» χάνουν και τα δύο μαζί πάνω από 20%. Αυτό έχει σημασία, αφού ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων δηλώνει ότι ψήφισε με «ομοσπονδιακά κριτήρια», για να εκδηλώσει δηλαδή τη δυσφορία του για την διακυβέρνηση Μέρκελ-Ζέεχοφερ-Νάλες-Σολτς.

Η Μέρκελ δεν θα μπορεί να κρύβεται για πολύ ακόμα πίσω από δικαιολογίες. Ηδη ακόμα και οι πιο πιστές της «εφημερίδες», της ζητούν να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σε αντίθεση με τη Βαυαρία, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στην Εσση ήταν ένας από τον κύκλο των πιστών της. Για αυτό το λόγο η ήττα μπορεί να της χρεωθεί ακόμα πιο εύκολα και ως προσωπική.

Για τους Πράσινους επιβεβαιώνεται η δυναμική που θα μπορούσε να τους οδηγήσει ακόμα και στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο. Το ερώτημα είναι πώς θα ερμηνεύσουν οι ίδιοι αυτό το αποτέλεσμα και πώς θα μπορέσουν να το διαχειριστούν στη συνέχεια. Αξίζει να σημειώσει κανείς πάντως ότι στην Εσση ήταν από το 2013 στην κυβέρνηση και αυτό δεν τους κόστισε.

Η ακροδεξιά είναι και στην Εσση σε ανοδική πορεία και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει όσο η κυβέρνηση θα την αντιμετωπίζει ενοχικά-φοβικά, αφήνοντάς την να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα.

Το έχω ξαναπεί πολλές φορές: Η Μέρκελ κάποια στιγμή θα μας τελειώσει. το τραγικό είναι ότι η χώρα, που θα αφήσει πίσω της θα είναι πολύ πιο εσωστρεφής, ασταθής και θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί και ακυβέρνητη.

Από το http://28europe.blogspot.com/