Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενδιαφέρον
Μάχη μεταξύ γόνων για το Δήμο της Αθήνας
Τετάρτη, 07/11/2018

Αν έλεγα τι μου θυμίζει η Αθήνα σήμερα,δεν θα δίσταζα να πω ότι αποτελεί πλέον έναν ευρωπαϊκό προορισμό κάθε στιγμή του χρόνου με κάθε αφορμή κι αιτία. Ακριβώς, όπως ήταν το Βερολίνο όταν έπεσε το τοίχος του αίσχους που χώριζε την Ευρώπη και τον πολιτισμό στα δύο για περισσότερα από 40 χρόνια μετά τον τερματισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αν με ρωτήσετε γιατί κάνω αυτό τον συνειρμό, θα έλεγα ότι η κρίση που ακολούθησε της πτώσης του τοίχους στην Γερμανία, ομοιάζει με την κρίση που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις, αλλαγή ιδιοκτησίας, εισροή μεταναστών, νέες δουλειές, ευκαιρίες, προσαρμογή σε ένα φιλελεύθερο και ανοιχτό μοντέλο οικονομίας για τους αδαείς μέχρι το 1989 Ανατολικογερμανούς πολίτες, ένας αχταρμάς αντίθετων συναισθημάτων και πραγματικότητας. Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα του σήμερα.

Ο πολιτισμός και η έμπνευση βεβαίως ανθούν στις στερήσεις. Θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, ύφος, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συμβολή τους στην παγκόσμια κουλτούρα στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού στην άλλοτε ΕΣΣΔ. Σε ένα φθηνό σε αξίες ανατολικό Βερολίνο την δεκαετία του ’90 στήθηκε το κέντρο πολιτισμού της Ευρώπης. Η νεολαία του πλανήτη συσσωρρεύθηκε στην πρωτεύουσα πια της ενωμένης Γερμανίας. Δείτε τι γίνεται σήμερα στην Αθήνα. Παντού εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά ρεύματα, γκαλερί, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, τζαζ, άνθιση του Airbnb, επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν μέσα στον χειμώνα, Αθήνα, πόλη και του Σαββατοκύριακου.

Νεολαία στους κεντρικούς δρόμους και βαλίτσες με ροδάκια να γδέρνουν τα πεζοδρόμια, στο… Παγκράτι, τους Αμπελόκηπους, τον Κολωνό και τα Κάτω Πατήσια.

 Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες μετά την απόφαση του άλλου λογιστή, κ. Γ. Καμίνη (ο ίδιος τίτλος έχει αποδοθει και στον κ. Κ. Σημίτη) να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία για το Δήμο της Αθήνας. Η αστική προέλευση πάντως, τουλάχιστον για δύο εκ των όποιων κατέλθουν ως μνηστήρες στον εκλογικό παζάρι για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, εκφράζουν πολυπολιτισμικότητα και αστισμό. Για πρώτοι φορά αισιόδοξοι;