Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί εκλογών
Τι έκαναν οι άλλοι, τι θα κάνει ο Τσίπρας και πότε
Παρασκευή, 23/11/2018

Με το γύρισμα της χρονιάς ουσιαστικά ανοίγει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Κι επειδή πολλές κουβέντες γίνονται για το πότε έγιναν πρόωρες εκλογές στη χώρα, αρκεί να θυμίσουμε ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου όταν κέρδισε τον Οκτώβριο του 1981, πραγματοποίησε εκλογές τέσσερις μήνες πριν από την εκπνοή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του, τέσσερις μήνες πριν την εκπνοή της, τον Ιούνιο του 1985. Και ακολούθως, τον Ιούνιο του 1989, ακριβώς στην εκπνοή των συνταγματικών προθεσμιών για τη διεξαγωγή εκλογών.

Στη συνέχεια είχαμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας και τις οικουμενικές μέχρι τον Απρίλιο του 1990 που κέρδισε ο επίσης αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που όμως, η κυβέρνησή του έπεσε από τον Αντώνη Σαμαρά τον Σεπτέμβριο του 1993. Από τις εκλογές που διεξήχθησαν τον επόμενο μήνα, Οκτώβριο του 1993, πήγαμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1996. Είχε μεσολαβήσει ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το χρίσμα είχε δοθεί στον κ. Κ. Σημίτη. Ο οποίος με τη σειρά του πραγματοποίησε τις επόμενες εκλογές δύο μήνες πριν από την εκπνοή της συνταγματικής θητείας. Η θητεία της κυβέρνησής του έληγε τον Ιούνιο του 2000 και οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν Απρίλιο του ίδιου έτους.

Οι εκλογές του 2004 έγιναν ένα μήνα πριν από την εκπνοή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης Σημίτη! Δηλαδή, Μάρτιο, όταν οι εκλογές έπρεπε να προκηρυχθούν Απρίλιο! Η συνέχεια; Είναι γνωστή. Αν και ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν ο μόνος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που δεν εξήντλησε τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησής του, κάνοντας εκλογές το 2007, έξι μήνες πριν από την προθεσμία και εν συνεχεία δύο χρόνια νωρίτερα, λόγω κρίσης.

Όλα αυτά τα γράφουμε για να καταδείξουμε ότι η… καρέκλα είναι πολύ γλυκιά, αλλά και οι υποχρεώσεις πολύ συγκεκριμένες. Μία χώρα που δεν έχει τρεις μήνες που βγήκε από τα μνημόνια, δεν μπορείς να την βάλεις πάλι σε άλλου είδους αβεβαιότητα, πολιτική. Όπως όταν παίρνεις τον άρρωστο από το νοσοκομείο, για ένα Χ χρονικό διάστημα απαιτείται ειδική αγωγή. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη και πέρασαν στον προϋπολογισμό (σ.σ. τον εγκεκριμένο από τις Ευρωπαϊκές Αρχές) αν προσέξει κανείς είναι τόσο, όσο… Στοχευμένες δαπάνες, ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα, τις αποκρατικοποιήσεις.  Κι όποιος αντέξει…