Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με αφορμή την ομιλία Σταίκούρα στο Βερολίνο
Και λίγη ενότητα βρε αδερφέ, αυτό θέλουν οι επενδυτές
Τρίτη, 04/12/2018

Μπράβο στον Χρήστο Σταίκούρα βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας που από το βήμα διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στο Βερολίνο κάλεσε τους Γερμανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει πολλά. Πέρα από κομματικά «μίση και πάθη» και πολιτικές σκοπιμότητες, ο κ. Σταίκούρας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε στο διεθνές ακροατήριο ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι είναι αποστολή της επόμενης κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει τη χώρα σε σύγχρονη βάση, εγγυώμενη ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

«Έχουμε κάνει πράγματι πολλά πράγματα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Έχουμε λύσει το πρόβλημα του διπλού ελλείμματος. Έχουμε εφαρμόσει μεγάλου εύρους διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Έχουμε επιτυχίες, όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια ή ο ΟΤΕ. Σας προσκαλώ λοιπόν να επενδύσετε τώρα στην Ελλάδα. Ευκαιρίες υπάρχουν».

«Η πορεία προς τα εμπρός είναι περίπλοκη και γεμάτη αβεβαιότητες», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολιτική αστάθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, στα προβλήματα αρχιτεκτονικής του ευρώ, στο υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, στην περιοριστική νομισματική πολιτική, στην υψηλή ανεργία των νέων και στην κλιματική αλλαγή.

Εντάξει, θεμιτό, στη συνέχεια εκφράζει τις πολιτικές του θέσεις. Και λέει: «Μέσα σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον η χώρα επιχειρεί, χωρίς συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης, να σταθεροποιηθεί σε ένα νέο σημείο ισορροπίας, καλύπτοντας το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας διατηρούνται. Το ίδιο και οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ενισχυμένος μηχανισμός επιτήρησης για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Δεν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση, λόγω υπερβολικής φορολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», εξήγησε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα η επιστροφή στην κανονικότητα.

Tα θέματα αυτά δεν είναι για να παίζει κανείς. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά όλο αυτό το διάστημα τις διαφωνίες και την έλλειψη ενότητας και ομοψυχίας απέναντι στην κρίση και το μνημόνιο. 

Τέτοιες δηλώσεις τις καταγράφουμε. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι...