Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρώπη
H εποχή των συμπτώσεων
Παρασκευή, 14/12/2018

Τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάθε δικαιολογία να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους. Το χτύπημα στο Στρασβούργο μας θυμίζει πάλι ότι απειλείται ο τρόπος ζωής μας και για να τον προστατέψουμε όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Ακόμα και να κλειστούμε στα σπίτια μας και να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στους οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων για να μπορέσουν να συλλάβουν τους δράστες.

Ας κάτσουν και τα κίτρινα γιλέκα σπίτι τώρα, δεν είναι ώρα για διαδηλώσεις. Και επειδή το Στρασβούργο είναι κάτι παραπάνω από μια απλή γαλλική πόλη, το μήνυμα έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που βρίσκονταν εκεί λόγω της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου τι σημαίνει να είσαι σε πόλεμο διαρκείας με τους τρομοκράτες. Τι τρομερή σύμπτωση.


Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι όμως άλλο. Στις αρχές της εβδομάδας εμφανίστηκαν κάποιοι αρθρογράφοι, που με εφηβική αφέλεια υιοθέτησαν αμάσητη την θεωρία συνωμοσίας, που προσπαθούν να περάσουν στα ΜΜΕ οι Γαλλικές Μυστικές Υπηρεσίες. Οι φασαρίες που προκάλεσαν οι κιτρινογιλεκάτοι είναι μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης των τζιχαντιστών να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη. Ξεχάστε τα αιτήματα για μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών. Αυτά είναι μόνο το πρόσχημα.

Πίσω από αυτά κρύβονται φανατικοί μουσουλμάνοι που θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη προκαλώντας πρώτα χάος και εμφύλιο πόλεμο. Aυτός είναι ο τρόπος που οι Γάλλοι ...Τζέιμς Μποντ ερμηνεύουν τις πρόσφατες ταραχές στην χώρα τους.


Τα υποτίθεται απόρρητα έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών που (σύμπτωση πάλι) διέρρευσαν με προορισμό «καλοπροαίρετους» δημοσιογράφους παραθέτουν και συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς. Δεν απαντούν όμως σε ένα πολύ απλό ερώτημα. Αφού γνωρίζουν και παρακολουθούν τους επικίνδυνους φανατικούς μουσουλμάνους γιατί δεν τους συλλαμβάνουν; Το ερώτημα ισχύει εκτός από την Γαλλία και για την Αγγλία, όπου επίσης γίνεται επισήμως λόγος για παρακολούθηση επί 24ωρου βάσης τουλάχιστον 2.000 υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Γιατί δεν τους «απενεργοποιούν»; Από δημοκρατική ευαισθησία; Από σεβασμό στα ατομικά τους δικαιώματα; Αυτά έτσι κι αλλιώς έχουν περισταλεί μέχρι... θανάτου με τους τρομονόμους, που έχουν ψηφιστεί στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μήπως τελικά είναι και αυτοί μια κάποια λύση; Mήπως είναι χρήσιμο να κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά ελεγχόμενοι;

ΥΓ. Τις δημοκρατικές ευαισθησίες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών τις μάθαμε ήδη από το 1985 με την περιβόητη ιστορία της βύθισης του Rainbow Warrior.