Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα "κίτρινα γιλέκα" και
Ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης από τον άνθρακα;
Παρασκευή, 14/12/2018

Με του στόχους της  ΕΕ για καθαρά καύσιμα και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν  φαίνεται κανείς να διαφωνεί. Εκεί που αρχίζουν τα προβλήματα είναι στο κόστος της μετάβασης σε μία οικονομία χωρίς άνθρακα και  ποιος θα το πληρώσει.

Eαν η Ευρώπη αποτύχει να εξασφαλίσει προσιτές τιμές ενέργειας για τους πολίτες της σε όλη τη διάρκεια της μετάβασης, τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Το έδειξαν τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία. Το δείχνει η αντίδραση της  Πολωνίας και άλλων χωρών  που αδυνατούν να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους στις απαιτήσεις για τη μετα-ανθρακική εποχή.

 ‘Οροι όπως η ενεργειακή φτώχεια στην  ΕΕ έγιναν καθημερινότητα.  Ταυτόχρονα διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις χώρες εκείνες, όπου  η αγοραστική δύναμη των πολιτών  αντέχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στις άλλες, που ακολουθούν  με μεγάλες καθυστερήσεις, αντιδράσεις και προβλήματα. Το χάσμα αυτό   φέρνει και την αντιπαλότητα.

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για το μεγάλο debate της κατάργησης των ρυθμιζόμενων τιμών στις τιμές του ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα μέτρο που το συζητούν χρόνια τώρα, το φέρνουν και το ξαναφέρνουν στην ατζέντα, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Ο φόβος για την αύξηση των τιμολογίων, τις αντιδράσεις των πολιτών που θα ακολουθήσουν  και το πολιτικό κόστος είναι αυτό που  καθιστά  επιφυλακτικές τις κυβερνήσεις αρκετών χωρών-μελών.

Η ΕΕ θα πρέπει να βρει τον τρόπο για μία δίκαιη και αρμονική μετάβαση στη νέα εποχή, που δεν θα παράγει ενεργειακή φτώχεια και θα εξασφαλίζει προσιτές τιμές τόσο για τους πολίτες της όσο και για τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το στοίχημα που καλείται  να κερδίσει.