Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Μέρκελ και...
Το περίστροφο του ΓΑΠ
Πέμπτη, 03/01/2019

Σε μία εβδομάδα από σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκέλα Μέρκελ θα πατήσει μετά από σχεδόν τεσσερισίμιση χρόνια το Ελευθέριος Βενιζέλος. Την πρώτη φορά, την κυρία Μέρκελ είχε υποδεχθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, δεν είχε χάσει χρόνο και είχε αρχίσει το «ψηστήρι» από το αεροδρόμιο, προκειμένου να συναινέσει η Γερμανίδα Καγκελάριος σε κάποιες μειώσεις φόρων που ήθελε να κάνει η τότε κυβέρνηση.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί το ποιος θα υποδεχθεί την κυρία Μέρκελ στο αεροδρόμιο, λέγεται ότι θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίσης –δεν έχει άλλωστε μεγάλη σημασία- η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου τόσο χρόνια μετά στην Ελλάδα έχει το μήνυμά της. Τι κι αν ο σύμβουλός της κ. Μπόφινγκερ έλεγε χθες και αναμετέδωσε το b.e. ότι έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, διαβάζω σήμερα στον διεθνή Τύπο ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι στην Ευρώπη από τη συμφωνία της Ιταλίας με την Ε.Ε. για το έλλειμμα. Τα επιτόκια έπεσαν, οι ανησυχίες απεσοβήθησαν. Η Ιταλική κυβέρνηση είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2019 έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, οι Βρυξέλλες πίεζαν για 1,8% για να συμφωνήσουν στο 2,04%.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τότε που η Ευρώπη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν και πόση λιτότητα, κατασχέσεις λογαριασμών, ανεργία, λουκέτα, αυτολύπηση, κρίση θεσμών και κατάντιας της προσωπικότητάς μας θα αποφεύγαμε αν το 2010 οι τραγικοί Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, ακουμπούσαν τελικά το περίστροφο πάνω στο τραπέζι…