Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το στοίχημα
Το αξιόχρεο και η έξοδος στις αγορές
Τετάρτη, 09/01/2019

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα ξεφύγουν άραγε φέτος από την κατηγορία «junk», στην οποία τα τοποθετούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης  και  θα ανέλθουν σε επενδυτική βαθμίδα για να μπορέσει η χώρα να βγει πραγματικά στις αγορές ; Αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα του 2019 αλλά  ίσως το πρώτο τεστ, η έξοδος που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τα τέλη του μήνα, να μην είναι και τόσο  αποκαλυπτική….

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής πληροφορίες,  επιδιώκει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ως το τέλος Ιανουαρίου  ή στις αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο , να προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 2 δις. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση «ποντάρουν» στην επιτυχία της έκδοσης για να απευθύνουν  το μήνυμα, κυρίως προς στο εσωτερικό της χώρας εν όψει εκλογών…όποτε και αν γίνουν, ότι η ελληνική οικονομία τα κατάφερε και η έξοδος από τα μνημόνια είναι αληθινή  και όχι εικονική πραγματικότητα.

Το δρόμο προς τις αγορές υποδεικνύουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ως ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα …πιθανώς όμως και λόγω της «συστημικής κόπωσης»  με τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.  ‘Ετσι δεν είναι λίγοι, όσοι αναμένουν, ειδικά στην κυβέρνηση, ένα  «νεύμα» από τη Γερμανίδα καγκελάριο  ‘Αγκελα Μέρκελ προς τις αγορές, κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει  με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό  την Παρασκευή.

Ακόμα όμως και αν  η έκδοση είναι επιτυχής και  καλυφθεί με ένα εύλογο επιτόκιο, άλλωστε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που ζητεί το ελληνικό δημόσιο μοιάζουν διαχειρίσιμα, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί.

Η διαβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι στα χέρια των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Πέρα από τις εντυπώσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες  χρειάζεται και η ουσία, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου. Γι΄αυτό η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Standard &Poors, που ανακοινώνει στις 18 Ιανουαρίου τη νέα της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Ακολουθεί στις 8 Φεβρουαρίου η Fitch και  την 1η Μαρτίου η Moody`s. Οι τρεις οίκοι θα πρέπει να μας αναβαθμίσουν κατά πολλές  βαθμίδες, όχι μόνον στην πρώτη τους αξιολόγηση για το 2019 αλλά και σε όλες τις επόμενες που θα ακολουθήσουν  για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναγίνει επενδύσιμη, που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί να προσελκύσει και πάλι μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια.

Η άνοδος σε επενδυτική βαθμίδα  κρίνει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα δώσει το πράσινο φως όχι μόνον για τις μελλοντικές εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου αλλά και για τις εκδόσεις των τραπεζών ακόμα και της ΔΕΗ, που περιμένουν να ανάψει το πράσινο φως για να βγουν στις αγορές.

Το οK από τους  διεθνείς οίκους  όμως δεν δίνεται με λόγια.. Χρειάζεται συνεχή βελτίωση της οικονομίας, υλοποίηση  των μεταρρυθμίσεων και ομαλές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα για να επιτευχθεί. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του 2019, τη χρονιά των μεγάλων προεκλογικών υποσχέσεων και παροχών, που δυστυχώς ξεκίνησε με δυσμενείς οιωνούς για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.