Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΗ
Γόρδιος δεσμός
Παρασκευή, 08/02/2019

Η επικαιρότητα γύρω από τη ΔΕΗ μπορεί να κινείται στους ρυθμούς .. του λιγνίτη, όμως ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο για την αποεπένδυση δεν μπορεί να λύσει το θεμελιώδες πρόβλημά της εταιρίας, που δεν είναι άλλο από την ανικανότητα είσπραξης των κόκκινων    λογαριασμών.

Είναι κοινό μυστικό, το αφήνει να αιωρείται  άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  Μανόλης Παναγιωτάκης ότι το πρότζεκτ με την PQH δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Χωρίς τολμηρές πρωτοβουλίες όμως και δίχως αποτελεσματικά μέτρα το πρόβλημα δεν λύνεται.

Στη φαρέτρα της η ΔΕΗ θα μπορούσε να έχει μία γκάμα επιλογών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όμως εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα τα περιθώρια είναι λιγοστά. Ακόμα συζητεί για παράδειγμα την τιτλοποίηση των χρεών, που θα μπορούσε να της δώσει κάποια ρευστότητα, όσο καθυστερεί όμως να την εφαρμόσει τόσο λιγότερα θα εισπράξει.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει σκληρύνει κάπως τη στάση της απέναντι στους οφειλέτες- κάτι που έπρεπε να είχε πράξει εξ αρχής ώστε να μην έφθαναν στα ύψη τα χρέη και ο καταναλωτής-πελάτης να μπορούσε με κάποιο τρόπο να τα  εξοφλήσει-, αλλά και πάλι η εισπραξιμότητα είναι περιορισμένη.  Οφειλές κοντά στο 1 δις ευρώ προέρχονται από τους λεγόμενους τελικούς πελάτες, δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, ή άλλα ακίνητα, στο οποία η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ διακόπηκε, όμως οι ιδιοκτήτες τους δεν τα επανασυνδέουν,  είτε γιατί είναι ανεκμετάλλευτα, είτε γιατί στην πορεία συνδέθηκαν με  άλλον ΑΣΜ σε άλλο πάροχο κλπ

Επιμένουν πολλοί ότι τα «κόκκινα» στη ΔΕΗ αγγίζουν  τα 3 δις. ευρώ, παρότι από την εταιρία, η οποία έχει πάψει εδώ και καιρό να δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία, υποστηρίζεται κατά καιρούς ότι κινούνται στα επίπεδα των 2,3-2,5 δις. ευρώ.

Στα επίπεδα αυτά, όποιο και αν είναι το ποσό,  αποτελεί μία βόμβα έτοιμη να σκάσει.  Οσο η εταιρία δεν λύνει το ζήτημα με τα  ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν εξασφαλίζει  ότι θα πληρώνεται  για την υπηρεσία που προσφέρει, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται, απειλώντας τη βιωσιμότητά της.

Ο γόρδιος δεσμός πρέπει να λυθεί.