Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκρατικοποιήση ΔΕΠΑ
Στην επόμενη κυβέρνηση η καυτή πατάτα
Τρίτη, 19/02/2019

Aπό Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι…λέει η παροιμία. Κάπως έτσι φαίνεται ότι λειτουργούν και  στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, όσον αφορά στην  αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ( και όχι μόνον).

Το περίφημο νομοσχέδιο για τον μετασχηματισμό και τη διάσπαση της εταιρίας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε ΔΕΠΑ Υποδομών, που θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου της “ΔΕΠΑ Εμπορίας”, αρχικώς θα ήταν έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά τον Οκτώβριο και ούτω καθ’εξής, από μήνα σε μήνα.

Η τελευταία ημερομηνία, που ακούγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι η 28η Φεβρουαρίου 2019. 

Είναι πιθανόν, επειδή τα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης  της ΔΕΠΑ,  ανήκουν στα προαπαιτούμενα  της συμφωνίας με τους θεσμούς και επειδή για το θέμα οι δανειστές έχουν δώσει παράταση ουκ ολίγες φορές, σε αυτή τη συγκυρία  το χρονικό ορόσημο της 28ης Φεβρουαρίου  να τηρηθεί. Και αν όχι, υπάρχει και το σιωπηρό περιθώριο κάποιων ημερών, ως τις 10 Μαρτίου, το οποίο,  όπως φημολογείται, έχουν δώσει οι θεσμοί στην ελληνική πλευρά για να τελειώνει με  τα προαπαιτούμενα, που πρέπει να  συμπεριληφθούν στην έκθεση προόδου της  Κομισιόν για το κρίσιμο Eurogroup  του Μαρτίου.

Βέβαια ακόμα και αν ψηφιστεί  το νομοσχέδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση.  Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να φθάσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού και ακόμα περισσότερο  στην ολοκλήρωσή του είναι πολλές, εμπεριέχουν αρκετές γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλά και πράξεις  αρκετά επώδυνες πολιτικά για να υλοποιηθούν σε προεκλογική περίοδο.

Επιπρόσθετα υπάρχει και η εμπλοκή των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και που μπορεί να έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη, μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμούγια την εταιρία αερίου,  ενώ ακόμα δεν έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός με το πώς θα εισπράξει η ΔΕΠΑ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τα  ELFE και άλλους.

Πρόκειται για ένα δύσκολο puzzle, που δεν αποκλείεται τελικώς να κληθεί να λύσει η  επόμενη κυβέρνηση.