Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Oι τράπεζες και η... ΔΕΗ
Τετάρτη, 13/03/2019

Η ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες πλησιάζει. Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποτελεί  εξ’ ορισμού το πρώτο βήμα για την επόμενη ημέρα. Το άλλο  μεγάλο στοίχημα είναι ότι,   η λύση του γόρδιου δεσμού με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα πρέπει να αφήσει χώρο στις τράπεζες να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Οι συστημικές  τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM ότι μέχρι το 2021 θα πρέπει να έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 50 δις. ευρώ, στα 32,7 δις. ευρώ συνολικά. Αυτό και μόνον συνεπάγεται ένα σημαντικό καλάθι κεφαλαίων για να καλύψουν τη διαφορά από τις υπάρχουσες προβλέψεις και την πραγματική μείωση του ενεργητικού τους.

Τα περιθώρια είναι στενά. Ειδικοί εκτιμούν ότι για να αντιμετωπιστεί η μείωση κατά 50 δις ευρώ των ΝΡΕ θα πρέπει να αναλωθούν περί τα 9-10 δις. ευρώ από τα κεφάλαια των τραπεζών.  Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών,  αυτά που μπορούν να απορροφήσουν ζημιές, δηλαδή εκείνα που απομένουν αφού αφαιρεθούν οι φορολογικές απαιτήσεις από τα ίδια κεφάλαια, είχαν συρρικνωθεί στα 5,2 δις. ευρώ. 

Τα νούμερα είναι αμείλικτα : Δυνατότητες για πειραματισμούς δεν υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές τραπεζικών  στελεχών  ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη πρέπει να πετυχαίνει ένα δύσκολο συνδυασμό: Aπό την μία πλευρά να προστατεύει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και έχουν πληγεί από την πολυετή κρίση και από την άλλη να μην δίνει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να εκμεταλλεύονται τις διατάξεις του νέου νόμου.

Οι τράπεζες δεν αντέχουν μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, ούτε μπορούν να αφήνουν ανεξέλεγκτα να συνεχίζεται η κατάσταση των στρατηγικών κακοπληρωτών, που υπολογίζονται σε περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών. Τα νούμερα είναι τόσο οριακά, που αν δεν αναστραφεί το φαινόμενο, κινδυνεύει η ίδια η βιωσιμότητα των τραπεζών και μαζί τους οι όποιες προσπάθειες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στο σημείο που έχουμε φθάσει χρειάζεται να επανεφεύρουμε την κουλτούρα των πληρωμών, δήλωνε ένας τραπεζίτης. Στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν μάθει τόσα χρόνια να μην πληρώνουν, να κρύβονται πίσω από τους αδύναμους δανειολήπτες και τα παραθυράκια των νόμων, …. Ότι, δηλαδή, πάνω- κάτω συμβαίνει  με τη ΔΕΗ, που κοντεύει να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών.

Μαζί με τον νέο νόμο, του οποίου η απόδοση  θα κριθεί και στα δύο μέτωπα, παράλληλα πρέπει να προχωρήσουν και όλες οι άλλες λύσεις, που μπορούν να αντιμετωπίσουν σφαιρικά και με αποτελεσματικότητα τα κόκκινα δάνεια. Και όταν η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών συνοδευτεί με την επιστροφή στις χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία,   που είναι και η βασική τραπεζική δραστηριότητα, τότε και μόνον τότε θα σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Από το  Business Energy mag