Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραπεζικοί ισολογισμοί και... εγκεφαλικά
Πέμπτη, 14/03/2019

Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει να έχει βγει από το παρελθόν. «Αν η κυβέρνηση», συμπυκνώνω το νόημα της εκθέσεως, «δεν κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε θα έχουμε νέα μνημόνια». Αν κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, είναι να επιστρέψει τα 9,9 δις. ευρώ που μας έδωσε το ΔΝΤ με τα δύο πρώτα μνημόνια, να το ευχαριστήσει ευγενικά για την… γενναιοδωρία του και να το στείλει στην ευχή του Θεού. Κατ’ αρχήν τα μοντέλα του ΔΝΤ προορίζονται για χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και του… Άρη. Είναι ανεφάρμοστα σε μία κοινωνία καπιταλιστικών χαρακτηριστικών, φιλελεύθερης νοοτροπίας και αναγκαίου προστατευτισμού, όπως η ελληνική. Δείτε, τη συζήτηση για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας. Αν εφαρμοστεί αυτό που θέλει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα βαθμό, που, επίσης διακατέχεται από την αντίληψη του προστατευτισμού, την επόμενη μέρα, θα έχουν σωθεί οι τράπεζες, με τη λογική του χρηματοδότη της πραγματικής οικονομίας, αλλά που ευθύνονται στο μεγαλύτερο βαθμό που ο κοσμάκης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του με την υπερπροσφορά δανείων με αστείους όρους στα προ κρίσεως χρόνια.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελείται από τους περισσότερους ιδιοκτήτες. Αν κάποιος δεν έχει σπίτι στην πόλη, έχει σίγουρα το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Ακόμα και οι αλλοδαποί που μένουν χρόνια στην Ελλάδα, έχουν εμποτιστεί με την λογική αγοράς ενός σπιτιού.

Μπροστά στην διατάραξη του κοινωνικού ιστού που θα σημάνουν οι αθρόοι πλειστηριασμοί και οι παρεπόμενες αυτοκτονίες και εγκεφαλικά, είναι προτιμότερο να μπουν χαλινάρια στην επέλαση των τραπεζών στο όνομα της αποκατάστασης των ισολογισμών τους, υιοθετώντας πρακτικές επαναγοράς των ακινήτων και την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους δανειολήπτες. Ούτως ή άλλως, η bad bank, είτε του Τσακαλώτου, είτε του Στουρνάρα, είτε και οι δύο μαζί, είναι προγραμματισμένες να γίνουν.    

Προς σκέψη και συμμόρφωση…