Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ουγγροβαβαυρικό
Κουτόχορτο!
Δευτέρα, 18/03/2019

Επειδή το κουτόχορτο πέφτει βαρύ στο στομάχι μασημένο ή αμάσητο.

Επειδή ο κύριος Βέμπερ δε μπορεί να είναι «το μέλλον της Ευρώπης», όπως τον χαρακτήρισε ο Βίκτορ Ορμπαν και ταυτόχρονα να ανήκει και σε εκείνους τους «χρήσιμους ηλίθιους της Αριστεράς», όπως αποκάλεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός τους επικριτές του.

Επειδή γεμίσαμε «Ορμπανολόγους», να τους βοηθήσουμε λοιπόν με μερικά παραπάνω στοιχεία που φαίνεται ότι αγνοούν:
# Την προηγούμενη εβδομάδα δύο έμπιστοι του Ορμπαν ταξίδεψαν στο Βερολίνο και συνάντησαν την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, στο πλαίσιο ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης. Πρόκειται για τους Gergely Gulyas επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού και τον Zoltan Balog μέχρι πρότινος υπουργό Κοινωνικών Θεμάτων της Ουγγαρίας. Το ραντεβού επιβεβαιώθηκε στην συντηρητική Frankfurter Allgemeine και εξηγεί γιατί οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν θέσει θέμα αποπομπής του Ορμπαν από το ΕΛΚ, παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες μεμονωμένων ευρωβουλευτών τους.

# Ο Βίκτορ Ορμπαν πέραν των δικών του ψήφων έχει υποσχεθεί στον Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει υπέρ του και προς τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και προς το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνηςστην Πολωνία. Και τα δύο θεωρούνται ότι ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς.

# Ο Ορμπαν πρότεινε κατά τα πρότυπα του  Εurogroup να συσταθεί μια ομάδα υπουργών Εσωτερικών των χωρών του Σένγκεν, που θα ασχολούνται με το «πρόβλημα της μετανάστευσης». Την ιδέα βρήκαν εξαιρετική κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες, όπως ο Γερμανός Αρμιν Σούστερ υπεύθυνος του κόμματος του για ζητήματα εσωτερικών στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο οποίος βλέπει ότι οι πολίτες ανησυχούν για την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας στην Ευρώπη....

# Οσοι ανακάλυψαν τον Ορμπαν τώρα, μάλλον «διάβαζαν για το πτυχίο» όταν το 2016 αυτός οργάνωνε ένα ρατσιστικό δημοψήφισμα εναντίον των αποφάσεων της ΕΕ. Οταν έβαζε χέρι στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, άλλαζε κατά το δοκούν το Σύνταγμα, το εκλογικό σύστημα, στοχοποιούσε πανεπιστήμια και ΜΚΟ και μοίραζε κοινοτικά κονδύλια σε «κολλητούς» του. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τους ευρωβουλευτές που κάθονταν παρέα με τους συναδέλφους από το FIDESZ επί μια πενταετία. Αν και κάποιοι είχαν τόσο γοητευτεί από τον Ορμπαν, που δεν δίσταζαν να διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι «τον έχουμε ανάγκη».

# Ο Βέμπερ επιμένει ότι δεν πρέπει να «βιαστούμε» να διαγράψουμε τον Ορμπαν και το FIDESZ από το ΕΛΚ. Θα κάνει ότι μπορεί για να δώσει κάποια εικόνα «μεταμέλειας» από τη μεριά της Βουδαπέστης και «μεγαλοψυχίας» από την πλευρά των Βρυξελλών. Γι' αυτό ας μην πανηγυρίζουν κάποιοι, πριν να δούμε, τι θα γίνει τελικά στις 20 Μαρτίου στη σύνοδο του ΕΛΚ.