Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραπεζίτες ελεγκτές, ελεγχόμενοι
Δευτέρα, 01/04/2019

Φανταστείτε ότι είστε ο ιδιοκτήτης ενός κελαριού με χιλιάδες φιάλες πολύτιμων κρασιών. Κάποια στιγμή επειδή δεν θέλετε ή δε μπορείτε να ασχολείστε με την φροντίδα του αποφασίζετε να το δώσετε να το «προσέχουν» μια παρέα αλκοολικών, που σας υπόσχονται να μην ανησυχείτε, επειδή θα δείξουν την δέουσα προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Τώρα μπορείτε πλέον να κοιμάστε ήσυχος. Οχι; Μα γιατί όχι;


Κι όμως. Ετσι ήσυχοι κοιμόντουσαν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» που είχαν εμπιστευτεί στις τράπεζες τον αυτοέλεγχό τους για ζητήματα που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος. Αν μιλάμε μάλιστα για τράπεζες της Σκανδιναβίας, ο ύπνος πρέπει να ήταν πολύ βαρύς, αλλά γαλήνιος. Γιατί οι Σκανδιναβοί είναι ως γνωστόν τίμιοι άνθρωποι και κανενός δεν πήγε το μυαλό ότι θα μπορούσαν να κάνουν παρανομίες. Μέχρι που αποδείχθηκε ότι οι σκανδιναβικές τράπεζες με την αγαστή συνεργασία κάποιων «μαθητών» τους από τις βαλτικές  ασκούνταν με αξιοθαύμαστη συνέπεια πρωταθλητών στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.
Και κάθε τόσο έστελναν και μια διαβεβαίωση στις Βρυξέλλες ότι έκαναν τους εσωτερικούς τους ελέγχους και όλα ήταν μια χαρά. Δεν ήταν δα και τίποτα Νότιοι για να χρειάζεται να τους έχουμε υπό εποπτεία σκεπτόταν ορθώς η Κομισιόν.

Μέχρι που τα σκάνδαλα άρχισαν να σκάνε απανωτά και με αυξητικές διαθέσεις. Πρώτα η Danske από τη Δανία, μετά η Nordea μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας με έδρα το Ελσίνκι και εσχάτως και η Σουηδέζα της παρέας Swedbank. Στο μεταξύ αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες της σκανδιναβίας παίρνουν μέρος σε αυτό το ιδιότυπο πρωτάθλημα... Tα ρούβλια ως γνωστόν δεν μυρίζουν όταν γίνονται ευρώ, όσο και αν βάζουμε εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα και μαλώνουμε τον Πούτιν.

Μάλιστα όταν έχεις ως μεσάζοντες τους τεχνολογικά προηγμένους και υπεράνω υποψίας Εσθονούς, δεν θέλει και πολύ για να αρχίσουν να αβγαταίνουν τα ξεπλυμένα δισεκατομμύρια, που μπαίνοντας στην ΕΕ αλλάζουν ταυτότητα και εξαφανίζουν τα ίχνη τους. Μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 200 (τα δισ.) με βάση μέτριους υπολογισμούς, τα ποσά της τελευταίας μόνο αποκάλυψης, αλλά κανείς δεν ξέρει. Θα μας πουν ίσως οι ελεγκτές, που όπως είπαμε τυγχάνει να είναι και ελεγχόμενοι. Αλλωστε η αρμόδια κυρία παραιτήθηκε από τη διοίκηση της σουηδικής τράπεζας και όλα είναι και πάλι στη θέση τους. Ωρα να ασχοληθούμε ξανά με τους Νότιους που το έχουν παρακάνει τελευταία με τις αυξήσεις στο βασικό μισθό και απειλούν την σταθερότητα του συστήματος...