Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
"Πράσινο New Deal"
Πως θα πετύχει η νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ
Πέμπτη, 04/04/2019

Το "Πράσινο New Deal", η νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, για να έχει επιτυχία δεν αρκεί να στηριχθεί  μόνον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποθήκευση ηλεκτρισμού και στα δίκτυα. Χρειάζεται και φιλόδοξους στόχους  στην Εξοικονόμηση, πάνω στο τρίπτυχο «Μειώνω την Κατανάλωση-  Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω",  αλλά και νέες τεχνολογίες που να αξιοποιούν όλη την παραγόμενη ενέργεια.  Διαφορετικά οι στόχοι για το Κλίμα μπορεί να αποδειχθούν ανέφικτοι, διακινδυνεύοντας τόσο την επιβίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όσο και την ευημερία της κοινωνίας.

Με άλλα λόγια  πρέπει να βρούμε τους τρόπους αποτελεσματικής χρήσης της ενέργειας που ήδη παράγουμε.

Γιο κάθε 100 watts ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται, πάνω από το 60% των watts αυτών χάνεται, λένε οι ειδικοί. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ξεπερασμένα υλικά και αναχρονιστικές μεθόδους επεξεργασίας, τις ίδιες εδώ και έναν αιώνα ή και περισσότερο,  οι οποίες όμως αδυνατούν να εκμεταλλευθούν την ενέργεια που χάνεται. 

Για τους κατασκευαστές η χρήση των παλαιών μεθόδων και των γνωστών υλικών μπορεί να είναι οικονομικά επικερδής, προς το παρόν τουλάχιστον.

Οι επιστήμονες όμως, οι ειδικοί στον χώρο της ενέργειας και οι μηχανολόγοι μηχανικοί ήδη αναζητούν τα μοναδικά νανοσωματίδια που επιδεικνύουν τις βέλτιστες ενεργειακές ιδιότητες. Κάποια από αυτά  τα νέα υλικά,  τα συναντούμε  σήμερα σε εφαρμογές σε δρόμους, αυτοκίνητα, μονάδες παραγωγή ηλεκτρισμού. Πρόκειται για υλικά ικανά να μετατρέψουν την υπερβάλλουσα θερμότητα ακόμα και την πλεονάζουσα πίεση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πέρα λοιπόν από την επιδότηση, άμεση και έμμεση, των διαφόρων πρότζεκτ ανάπτυξης νέων  μονάδων, ΑΠΕ και συμβατικών,  δικτύων μεταφοράς κλιπ, θα έπρεπε να εξεταστεί και η ενίσχυση των  τεχνολογιών  εκείνων που απαιτούνται τόσο για την παραγωγή νέων υλικών με υψηλές ενεργειακές  ιδιότητες, όσο και της παραγωγής τους σε ευρεία κλίμακα, προκειμένου το κόστος των υλικών νέας ενεργειακής τεχνολογίας να  ελαχιστοποιηθεί και να αυξηθεί στο έπακρο η αξιοποίηση του ήδη παραγόμενου ηλεκτρισμού.

Οι στόχοι για το κλίμα δεν επιτυγχάνονται δίχως τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και την απορρόφηση της ενέργειας που σήμερα χάνεται.