Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέχρι πότε οι ξένοι θα καταπίνουν την παροχολογία της κυβέρνησης;
Τρίτη, 09/04/2019

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο πουσάρισμα που κάνουν οι ξένοι θεσμικοί στην ελληνική κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ράλι παροχών, οι οποίες παίρνουν σάρκα και οστά με τα νομοσχέδια που έρχονται ή πρόκειται να έρθουν στην Βουλή και το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών! Ναυαγεί ο διαγωνισ μός για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται 120 δόσεις, νωρίτερα ναυάγησε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΗ και το χρηματιστήριο κινείται σε νέα υψηλά. Οι δε Ευρωπαίοι κάνουν ότι δεν ακούν, όταν το οικονομικό επιτελείο υπόσχεται προσλήψεις, επιδόματα και διευκολύνσεις στους φορολογούμενους.

Τί συμβαίνει πραγματικά;

Αναμφίβολα τα 40 δις. ευρώ που έχουν σωρρευτεί στο μαξιλάρι ρευστότητας  σε συνδυασμό με το ξεμπλοκάρισμα των αγορών, επιτρέπει μιας κάποιας, μορφής κανονικότητα. Η οποία θα εδραιωθεί όταν μπουν σε μία ρότα τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Προσωπικά βλέπω ότι η χρονιά που τρέχει, ανεξάρτητα από το αν έχουμε ή δεν έχουμε εκλογές, δεν θα είναι το ίδιο «αναπτυξιακή», όπως η περσινή. Και όχι εξαιτίας των εκλογών, αλλά εξαιτίας της σοβούσας κρίσης που υπάρχει στην Ευρώπη, ενόψει του Brexit και των δασμών που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ. Εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έρχονται σε μας σαν μείωση του τουρισμού, ήτοι από τα 15 – 20 δις. ευρώ που μπήκαν στην οικονομία πέρσι, να μην ξέρουμε πόσα θα μπουν φέτος.

Δεν έχουμε μνημόνια πια, αλλά πρέπει να μάθουμε να βαδίζουμε στην κανονικότητα, που υπάρχει στις άλλες χώρες της ηπείρου μας. Τα αντικρουόμενα μηνύματα προς τους ξένους και τις αγορές θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά, αν την επικαιρότητα μωνοπωλούν οι παροχές και όχι η επένδυση του ΟΛΠ στον Πειραιά και της Lamda στο Ελληνικό…