Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κι εμείς πληρώνουμε
Τετάρτη, 22/05/2019

Πολιτικές εξελίξεις διαφαίνονται από το αποτέλεσμα της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή με ορατό ενδεχόμενο την διεξαγωγή εκλογών στο τέλος Ιουνίου, αν η διαφορά είναι μικρή, ή στις αρχές Οκτωβρίου, στο τέλος δηλαδή της τετραετίας, αν το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο τέλος Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μέσα στον Ιούλιο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και έναν μήνα μετά να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ενδιαμέσως, οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις της εφορίας θα πρέπει να καταβάλουν την δεύτερη δόση τους και γενικότερα η ρουτίνα του «πληρώνω», επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της.

Το ίδιο διάστημα, οι πολίτες θα δέχονται τα αφόρητα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών και των τραπεζών για να τακτοποιήσουν τα απλήρωτα δάνειά τους και να σώσουν τα σπίτια τους και την ηρεμία τους. Άλλες εισπρακτικές δε, θα καλούν εξ ονόματος της ΔΕΗ για να βάλλουν σε μία νόρμα τις οφειλές τους στην Επιχείρηση, το σύνολο των οποίων ξεπερνάει το 1 δις. ευρώ. Επίσης, η χώρα είναι αντιμέτωπη φέτος το καλοκαίρι με μείωση του Τουρισμού, αφού ήδη στην Κρήτη, τον Μάιο οι κρατήσεις είναι χαμηλότερες 20% σε σχέση με πέρσι και στο Πήλιο, με θέα τον Παγασητικό ή το Αιγαίο, η πτώση ξεπερνάειτο 50%.

Παρ’ όλ’ αυτά, όσο πιο γρήγορα πάμε σε εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να υποσχεθεί πολλά, αφού ήδη έχει ξεπεράσει σε παροχές κατά 150 με 200 εκατ. ευρώ το ποσό που διατίθεται για φιλοδωρήματα στους πολίτες ετησίως(υπερπλεόνασμα). Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης άλλα λενε δημοσίως και άλλα διαρρέουν από την οδό Νίκης. Όπως και να ‘χει, τα θεσμοθετημένα μέτρα Τσίπρα απειλούν το αφήγημα Μητσοτάκη περί μείωσης της φορολογίας στην περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στο σενάριο που οι εκλογές γίνουν γρήγορα και η Ν.Δ. κληθεί να αναλάβει τις τύχες μας.