Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετεξεταστέα η κυβέρνηση ακόμα και στις θεσμικές αλλαγές
Παρασκευή, 07/06/2019

Εκτός χρονοδιαγράμματος, σε βαθμό πια που να δημιουργεί ανησυχία  για την ίδια την πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς βρίσκονται  βασικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα αναφέρει  η Κομισιόν στην 3η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η διαπίστωση  μπορεί να μην εκπλήσσει, αφού οι καθυστερήσεις είναι  γνωστές σε όλους, δεν παύει όμως να δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, αφού «πίσω» έχουν μείνει όχι μόνον  επίμαχες και πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, όπως πχ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και μεταρρυθμίσεις θεσμικού χαρακτήρα, οι οποίες απορρέουν από ευρωπαϊκές οδηγίες όπως για παράδειγμα  το target model.

 «Ξεκινήστε επιτέλους» με το target model, λέει σε μία αποστροφή της η έκθεση, καθώς η Ελλάδα πρέπει να είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ, ίσως και η μόνη, όπου δεν λειτουργεί το μοντέλο- στόχος της ενιαίας, πανευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Οι προθεσμίες για την εφαρμογή έχουν παραταθεί πολλές φορές και από το 2018, που ήταν ο στόχος στο πρώτο χρονοδιάγραμμα, τώρα έχει ήδη μετατεθεί για κάποια στιγμή μέσα στο 2020.

 Όσο όμως καθυστερεί, τόσο η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού υστερεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, απομονωμένη και εγκλωβισμένη στις χρόνιες στρεβλώσεις της, οι οποίες  είναι και η ρίζα πολλών από τα δεινά  που αντιμετωπίζει σήμερα.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου κληρονομεί μία σειρά από εκκρεμοτήτες :  Από  τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ – η κακή οικονομική κατάσταση της οποίας ανησυχεί πια και την Κομισιόν, όπως η ίδια ομολογεί στην έκθεση-  ως θεμελιώδης μεταρρυθμίσεις. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι τόσο μεγάλα και σοβαρά, που αυτή τη φορά η επόμενη κυβέρνηση, δεν θα έχει κανένα  χρονικό περιθώριο για νέες αργοπορίες. Οι αναβολές και οι κωλυσιεργίες άλλωστε το μόνον που έχουν πετύχει ως σήμερα είναι να  λειτουργήσουν  σαν μπούμερανγκ κατά των συμφερόντων που υποτίθεται ότι ήθελαν να προστατέψουν, όπως οι ίδιες οι εξελίξεις έχουν αποδείξει.