Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάτι διαφορετικό
Τετάρτη, 12/06/2019

Η Κωνσταντινούπολη – παρά το γεγονός ότι με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις – είναι ιδανικός προορισμός για ένα ολιγοήμερο ταξιδάκι.Τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά και το σπουδαιότερο από πλευράς κόστους συμφέρει.

Είχαμε να πάμεπάνω από 10 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Ειλικρινά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με τα έργα που έγιναν αυτά τα χρόνια. Πριν φτάσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μένεις έκθαμβος από τους ουρανοξύστες που θυμίζουν Σιγκαπούρη. Όλες οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν συγκεντρωθεί στους αμέτρητους ουρανοξύστες που βρίσκονται το πολύ 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πόλης.

Οι Τούρκοι  έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά  από  πλευράς τεχνολογίας και ποιότητας ζωής. Τουλάχιστον στην νέα Κωνσταντινούπολη. Έχουν κάνει άλματα. Σίγουρα με τη βοήθεια  ξένων τεχνοκρατών (ίσως και άλλων πόρων-οικονομικών…).

Ας δούμε όμως γιατί συμφέρει η Τουρκία για λίγες ημέρες διακοπές.

Η Τουρκία σήμερα για τον τουρίστα είναι φθηνή. Η τουρκική λίρα βρίσκεται στα χειρότερα  της. Σ’ αυτό βοήθησε η αλαζονεία του Ερντογάν. Η κακή πολιτική του.Όταν πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη (διαβάστε σε άλλε σελίδες τη διαδρομή) η τουρκική λίρα είχε υποτιμηθεί πέντε φορές.

Το φαγητό φθηνό , η ποιότητα καλή και το σέρβις άψογο.

Η μετακίνηση –συμφέρει να γίνεται με ταξί και όχι με το δικό σου αυτοκίνητο. Πρώτον γιατί έχει ατέλειωτο μποτιλιάρισμα και όταν δεν ξέρεις τους δρόμους καθυστερείς και δεύτερον δεν σε δέχονται στα φυλασσόμενα  παρκινγκ γιατί είναι πάντα γεμάτα.

Η μετακίνηση με ταξί  είναι πάμφθηνη. Τα καύσιμα  είναι φθηνότερα στην Τουρκία από ότι στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την υποτιμημένη λίρα συμφέρει  να σε πηγαίνουν οι ντόπιοι.

Μια συμβουλή για όσους τολμούν. Τα καλά ξενοδοχεία είναι όλα στο διαδίκτυο. Αλλά οι τιμές είναι σε δολάρια ή σε ευρώ. Αν κλείσετε μέσω του γνωστού τρόπου από το διαδίκτυο θα πληρώσετε σε ευρώ. Συμφέρει να πάτε στην Κωνσταντινούπολη, να κλείσετε αυτό το ξενοδοχείο που θέλετε και να πληρώσετε με το τοπικό νόμισμα. Θα σας κάνουν και «σκόντο». Και στα ανταλλακτήρια στους δρόμους όλο και κάποια καλύτερη τιμή θα σας δώσουν από αυτές που δίνουν στα ξενοδοχεία.

Εντύπωση μας έκανε ότι παρά τη φτώχεια  δεν υπάρχουν οι «άνθρωποι» των φαναριών. Η αστυνόμευση είναι υποδειγματική. Δεν υπάρχει εγκληματικότητα. Μπορεί να έχουν γίνει αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά εγκληματικότητα με κλέφτες και ληστές σπάνια αναφέρονται.

Οι Τούρκοι είναι φιλικοί και αγαπούν τους Έλληνες. Όμως πιστεύουμε ότι η νέα γενιά που ακόμη βρίσκεται στα σχολεία, δέχεται τρομακτική προπαγάνδα. Έξω από την Αγία Σοφία πολλές ομάδες παιδιών από σχολεία εξασκώντας τα αγγλικά τους κάνουν ιντερβιού σε τουρίστες. Μου έκανε εντύπωση που μικρά παιδιά 8 και 9 ετών, μόλις τους έλεγες ότι είσαι Έλληνας, σταμάταγαν τις ερωτήσεις και έφευγαν μακριά. Φαντασθείτε τι πλύση εγκεφάλου τους κάνουν στα σχολεία.