Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να κλαις και να γελάς με τη ΛΑΡΚΟ
Παρασκευή, 14/06/2019

Εχει συσσωρευμένα χρέη στη ΔΕΗ πάνω από 300 εκατ. ευρώ, δεν πληρώνει ούτε τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος όπως προβλέπει ο πρόσφατος διακανονισμός και δηλώνει ότι θα εξοφλήσει τον λογαριασμό ηλκετρισμού του Απριλίου, στις 7 Ιουλίου, δηλαδή την Κυρικακή των εκλογών !

Ο λόγος για την επί της ουσίας χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ, η οποία ποντάρει στις εκλογές για να μην πληρώσει και να μην κλείσει. Από εκεί και πέρα, ας αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές, να λύσει το πρόβλημα.

Τα αδιέξοδα της ΛΑΡΚΟ είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Η νικελοβιομηχανία δουλεύει επί ζημία εδώ και καιρό. Και μόνον το κόστος παραγωγής της είναι σημαντικά υψηλότερο από τις διεθνείς τιμές του νικελίου στο LME. Kαμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε το θάρρος να θέσει το δάκχυλο επί τον τύπον των ήλων, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος γιατί η  όποια λύση θα ήταν μία επώδυνη λύση.

Τώρα η ΔΕΗ έχει διαμηνύσει στη ΛΑΡΚΟ ότι αν δεν πληρώσει τώρα τουλάχιστον τους λογαριασμούς του Μαρτίου και του Απριλίου, από 2,5 εκατ. ευρώ ο καθένας, θα άρει την εκπροσώπηση και μάλιστα εντός των ημερών, δηλαδή προεκλογικά. Ακόμα όμως και αν πραγματοποιήσει την απειλή της, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως σβήνουν τα φώτα (και οι μηχανές) στη ΛΑΡΚΟ.

Η σκυτάλη περνά στον ΑΔΜΗΕ. Ο Διαχειριστής έχει με βάση τον κώδικα ηλεκτρισμού περιθώριο 20 ημερών να αποφασίσει αν θα κατεβάσει τον διακόπτη ή αν θα αναλάβει το σύστημα να ηλεκτροδοτεί τη ΛΑΡΚΟ, κρατώντας την ζωντανή.

Πρακτικά δηλαδή, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ μεταφέρουν στην επόμενη κυβέρνηση το πρόβλημα.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι απτόητη η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προωθεί την τριετή ανανέωση της σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και παροχές επιδομάτων. ΄’άλλο ένα «poison pill» που θα έλεγαν και οι αγγλομαθείς μάνατζερ για τους επόμενους….εκτός και αν η διοίκηση έχει διαβεβαιώσεις από το μέλλον ότι οι τιμές του νικελίου θα  τριπλασιαστούν