Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το κρας τεστ της νέας κυβέρνησης
Τετάρτη, 03/07/2019

Tα ανοιχτά μέτωπα στην αγορά ηλεκτρισμού, με πρώτο και κύριο την επιβίωση της  ΔΕΗ, καλείται  να αναλάβει η νέα κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών.

Η αναστροφή των αρνητικών αποτελεσμάτων της εταιρίας  και η προετοιμασία για την  προσαρμογή της στο νέο ρυθμιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή υπόθεση, ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει χρόνος για νέους πειραματισμούς, οι πρώτες αποφάσεις για τη ΔΕΗ είναι αυτές που μπορεί να δώσουν και το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Τα τιμολόγια ηλεκτρισμού και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναδείχθηκαν  σε ασκήσεις εφαρμοσμένης πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς αγγίζουν με τον έναν ή  τον άλλο τρόπο την πλειονότητα των ψηφοφόρων. Στο βωμό του πολιτικού κόστους και σε πείσμα κάθε οικονομικής λογικής θυσιάστηκαν τα συμφέροντα της ΔΕΗ.  ΄Ετσι, οι κόκκινοι λογαριασμοί έχουν φθάσει να αντιστοιχούν σε πάνω από το ½ του τζίρου της εταιρίας και τα τιμολόγια δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος.

Είναι τα δύο  καυτά ζητήματα, που θα αποτελέσουν το πρώτο κρίσιμο τεστ της νέας κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής η αγορά δείχνει να προεξοφλεί άμεσες μετεκλογικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ, απομένει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας να τις εφαρμόσει, δείχνοντας έμπρακτα την πολιτική του

Από εκεί και πέρα ακολουθούν τα θεσμικά, από την πώληση ή μη υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων ως τον στρατηγικό επενδυτή ακόμα και τα νέα ΑΔΙ  ή  το μέλλον της υπό κατασκευή «Πτολεμαίδας V».

Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα από το οποίο κρίνονται πολλά.