Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H παραπληροφόρηση από τα μπαλκόνια βλάπτει σοβαρά το αποτέλεσμα των εκλογών
Πέμπτη, 04/07/2019

Δεν λείπουν οι προεκλογικές κορώνες εναντίον των τραπεζών. Και ειδικά των τραπεζιτών. Τι είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά την προεκλογική του ομιλία από την Πάτρα;

«Ετοιμάζονται (σ.σ. η Ν.Δ., αν αναλάβει από Δευτέρα το γκοβέρνο) να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες».

Ποιες τράπεζες και ποιοι τραπεζίτες; Ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών, με εξαίρεση την Eurobank , είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Και μάλιστα με αυξημένα ποοστά, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Απ’ ότι θυμάμαι η κυβέρνηση Τσίπρα, τότε συμπλήρωνε ένα χρόνο θητείας…

Έχουμε και λέμε: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ελέγχει στην Alpha Bank το 11,01% του μετοχικού κεφαλαίου. Στην Εθνική, το 40,39% και στην Πειραιώς το 26,42%. Ποιοι τραπεζίτες λοιπόν, όταν η πλειοψηφία των μελών των Δ.Σ. των τραπεζών καθορίζονται από το κράτος;

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εξ αυτού του λόγου η έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το φάσμα του ταμπλό και κυρίως των επιχειρήεων που βρίσκονται στον «αναπνευστήρα».

Αυτό που ειπώθηκε στην προεκλογική αρένα την Τετάρτη και έγινε η πρώτη ύλη της κιμαδομηχανής ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της Κυριακής,  είναι ότι για να τελειώνουμε επιτέλους με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, πρέπει να δημιουργηθεί μία bad bank, όπως συνέβη σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαίκές χώρες που η κρίση οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το τραπεζικό σύστημα. Και για να δημιουργηθεί αυτή η bad bank χρειάζονται λεφτά για να μοχλευτούν τα δάνεια (σ.σ. κόκκινα ως πί το πλείστον) που θα περάσουν μέσα. Θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί και θα ανοίξει ο δρόμος για νέα δάνεια και χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος. Το κοινωνικό αποτύπωμα είναι ο ισχύον νόμος προστασίας της ά κατοικίας που θα δέχεται αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τους εκτός των 180 χιλιάδων δικαιούχων, η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξει ζήτημα. Το οποίο θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αλλά αν θέλουμε ανάπτυξη και να κλείσουν οι τρύπες της δεκαετούς κρίσης, χρειαζόμαστε και τις τράπεζες. Έστω, αυτές τις στραβλές, τοκογλυφικών χαρακτηριστικών τράπεζες, με το επιτόκιο καταθέσεων 0,60% τον χρόνο, αν τα λεφτά μένουν κλειστά και άνω του 5% επιτόκιο χορηγήσεων.