Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όχι άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την ΔΕΗ
Τετάρτη, 10/07/2019

Την ευκαιρία για  να λύσει τα χρόνια προβλήματα  της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος έχει η νέα κυβέρνηση. Και δεν μιλάμε μόνον για τη ΔΕΗ, αλλά για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, που από τα πρώτα βήματα της απελευθέρωσης κτίστηκε σε στρεβλές βάσεις, οδηγώντας σε πολλά από τα προβλήματα του σήμερα.

Τώρα την ώρα μηδέν της κρίσης για την ίδια τη ΔΕΗ αλλά και  με την προοπτική της εφαρμογής του target model, δηλαδή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και ορατές πλέον τις παραμέτρους  που διαμορφώνουν το νέο  ευρωπαϊκό χάρτη της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ρύποι, οι ΑΠΕ, η αποκεντρωμένη παραγωγή, οι διασυνδέσεις  κλπ,  είναι η ευκαιρία για να στηθεί επιτέλους σωστά η αγορά, σε υγιείς και στέρεες βάσεις, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων, της ίδιας της ΔΕΗ, των άλλων παρόχων και των καταναλωτών.

Πολλά από τα δεινά της ΔΕΗ  έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν, όταν έγιναν τα πρώτα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς, βάσει ενός σχεδιασμού που αποδείχθηκε κοντόφθαλμος και ανεπαρκής.

Όλα αυτά σήμερα μπορούν να αλλάξουν. Γι’ αυτό είναι βασικό μαζί με τα μέτρα επείγοντος χαρακτήρα που εξετάζει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας για τη ΔΕΗ, να προωθήσει παράλληλα και  όλες τις απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να εφαρμοστεί  το target model, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές.

Γιατί μόνον όταν θα λειτουργήσει σωστά η αγορά στο πλαίσιο των νέων  ευρωπαϊκών  κανόνων, στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα και όλοι οι παίκτες, θα πιάσουν τόπο τα μέτρα που θα ληφθούν για τη ΔΕΗ. Διαφορετικά οι  όποιες ενέσεις ρευστότητας, τα όποια έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ κινδυνεύουν να πέσουν  σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.