Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σοκ στην οικονομία και ο Γολγοθάς
Παρασκευή, 12/07/2019

Έχουν περάσει πέντε μέρες από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και την αυτοδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσεις ακόμα και για τις εντυπώσεις που αφήνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά σίγουρα μπορούμε να σταθούμε στο μοντέλο της «καλοδουλεμένης μηχανής» που λανσάρεται για πρώτη φορά κεντρικά. Από το Μέγαρο Μαξίμου, κατευθείαν. Ο πρωθυπουργός δίνει τον τόνο και η ορχήστρα παίζει.

Πριν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός μιλούσε για την ανάγκη μείωσης των φόρων. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δύο μέρες μετά, μας είπε ότι ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαράβατος. Τον ίδιο τόνο έδωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, που έτυχε να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς την τελετή παράδοσης - παραλαβής, μίλησε για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει απευθείας μείωση φόρων. Όλα καλά μέχρις εδώ, αλλά αποτελεί απορία, οι δανειστές τελικά τι λένε. Διότι αν επιμένει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως ο Ρέγκλινγκ επιμένουν στο δικό τους σκοπό, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή ο πρωθυπουργός έχει προλειάνει το έδαφος πριν από τις εκλογές και του έχουν δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει. Ή ότι έρχεται η προσαρμογή στην πραγματικότητα και η νέα κωλοτούμπα, αυτή τη φορά εκ δεξιών.

Μένω στο πρώτο σενάριο και πως θα προχωρήσουν οι μειώσεις στους φόρους που έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Η οικονομία, πραγματικά, θέλει ένα «τσαφ» για να πάρει μπροστά. Αν δεν είναι η μείωση φόρων, πρέπει να είναι οι επενδύσεις. Αν δεν είναι οι επενδύσεις, πρέπει να είναι μία γενναία τομή στο ασφαλιστικό. Αν δεν είναι το ασφαλιστικό, πρέπει να γίνει μία μεγάλη αποκρατικοποίηση.

7 στους δέκα φορολογούμενους έχουν υποστεί το σοκ στο ATM, η εφορία να έχει κατάσχει τα λεφτά του.

Βασικά, αυτό είναι το πρόβλημα. Αν δεν έχεις λεφτά, όχι μόνο δεν μπορείς να ανταποκριθείς στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, δεν σε απασχολούν καν οι… φόροι.

Νομίζω, ότι έχει έναν Γολγοθά να διανύσει ο κ. Μητσοτάκης…