Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φωτοβολταϊκά σε... αμηχανία
Πέμπτη, 08/08/2019

Σε σκέψεις και προβληματισμούς έβαλε τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών η  πρόσφατη δημοπρασία στην Πορτογαλία, όπου “κλειδώθηκε” η χαμηλότερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 14,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Η δημοπρασία αφορούσε 1.150 MW και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές υπήρξαν 13 νικητές, των οποίων τα ονόματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η πορτογαλική  EDP , που είναι η αντίστοιχη ΔΕΗ, έμεινε εκτός, ενώ ούτε το άλλο μεγάλο όνομα της Πορτογαλίας στα φωτοβολταϊκά, η Galp τα κατάφερε. Η ισπανική Iberdrola, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα κέρδισε 7 από τις 24 άδειες και γαλλική Akuo περί τα 370 MW.

 

Το όνομα της εταιρίας, με την προσφορά των 14,76 ευρώ/MWh, η οποία κατέρριψε το πρηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλότερης τιμής για φωτοβολταικά, τα 16,70 ευρώ/MWh, που είχε καταγραφεί πέρυσι στην Ινδία,  δεν έγινε γνωστό. Ας σημειωθεί ότι η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία ήταν τα 45 ευρώ/MWh.

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να “βγαίνει” οικονομικά μία εταιρία με τιμή πώλησης της φωτοβολταικής ενέργειας τα 14,76 ευρώ/MWh.  Δεν έλειψαν και οι αναλύσεις πως αυτά  τα επίπεδα τιμών μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντικίνητρο για τους επενδυτές και ότι δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος της φωτοβολταϊκής ενέρεγιας, Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα, ΄όπως ο  επικεφαλής της εταιρίας ενεργειακών προβλέψεων AleaSoft δήλωσε ότι, με τιμές στα επίπεδα αυτά δεν μπορεί να κατασκευαστεί ένα φωτοβολταικό πάρκο, καθώς δεν θα μπορούσε να ήταν επικερδές σε κανένα μέρος του κόσμου.

 

Τι συνέβη λοιπόν στην Πορτογαλία και πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν επίπεδα τιμών σαν αυτά τις δημοπρασίες για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, όπως τους αντίστοιχους διαγωνισμούς που γίνονται στη χώρα μας;

 

Στον τελευταίο διαγωνισμό για ΑΠΕ που διεξήγαγε  η ΡΑΕ τον Ιούλιο δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα τύπου Πορτογαλίας. Η μεσοσταθμική τιμή για τα αιολικά διαμορφώθηκε στα 67,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η η μεσοσταθμική τιμή για τα  φωτοβολταϊκά στα 62,78 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

Η περίπτωση της Πορτογαλίας όμως έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει για το μέλλον των δημοπρασιών,   χωρίς ακόμα να έχει εξηγηθεί πλήρως, τουλάχιστον δημοσίως, πώς προέκυψε η τιμή των 14,76 ευρώ/MWh και αν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση ή η αρχή μίας τάσης  κατάρρευσης της τιμής της φωτοβολταϊκής ενέργειας.