Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ούτε ένα σεντ χαμένο
Τετάρτη, 18/09/2019

Ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στο βιογραφικό κανενός manager είναι η ικανότητά του να κοιτάζει μπροστά και να επωφελείται των ευκαιριών που διανοίγονται για την επιχείρηση που διευθύνει, για τους μετόχους του, μοιράζοντας περισσότερα κέρδη στην επόμενη εταιρική χρήση, τους εργαζόμενους που θα μπορέσουν να έχουν καλύτερες απολαβές και τους πελάτες στους οποίους απευθύνεται περισσότερες επιλογές του τελικού προϊόντος.

Όταν για ένα ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο του 2020 δράττεσαι της ευκαιρίας να μαζέψεις όλο το χρήμα που θέλεις, σχεδόν ένα χρόνο πριν και μάλιστα σε προνομιακό επιτόκιο που δανείζονται μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι του εξωτερικού, με αξιολογήσεις και πιστοληπτικές βαθμίδες κατηγορίας «ΑΑΑ», εκπροσωπώντας μία χώρα που η επενδυτική της βαθμίδα βρισκόταν στα σκουπίδια πριν από ένα χρόνο, τότε είσαι κάτι περισσότερο από ικανός.

Ο λόγος για τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, που με την χθεσινή κίνησή του δικαίωσε την επιλογή των μετόχων και όλων εκείνων των εμπλεκομένων περί τα χρηματο/οικονομικά, βάζοντας στα ταμεία του ΟΤΕ 500 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση άλλων εταιρικών ομολόγων, που λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Τσαμάζ, όμως, άνοιξε την όρεξη και των υπολοίπων μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν κοντινές λήξεις.

ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα, Motor Oil, με ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαπιστώνουν ότι οι εποχές των επιτοκίων 4 – 9% έχουν παρέλθει για την ελληνική οικονομία. Το θέμα είναι το ανεπιστρεπτί.

Κι εκεί έρχεται ο ρόλος της κυβέρνησης, που εκ των πραγμάτων καλείται να ανοίξει το βήμα της για την προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως να πείσει τους ξένους εταίρους της ότι η σελίδα που γύρισε πριν από ένα χρόνο με τη «συμβολική» έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα είναι οριστική (σ.σ. θυμίζω ότι η τρόικα είναι εδώ αυτές τι μέρες…).

Το σημαντικό από την χθεσινή έκδοση δεν είναι ότι απλώς ο ΟΤΕ απευθύνθηκε στις αγορές και «μάζεψε» 500 εκατ. ευρώ. Το μείζον της χθεσινής έκδοσης ήταν η ουρά των επενδυτών από τις προσφορές κοντά 2,5 δισ. ευρώ που σωρεύτηκαν κατά τις εγγραφές στους αναδόχους, τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες.

Η ζήτηση για την Ελλάδα φαίνεται ισχυρή. Πέρα από ιδεοληψίες, ήρθε η ώρα αυτή η χώρα να μην αφήσει να πάει χαμένο ούτε ένα σεντ.

​​​​​​​Κάτι που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης…