Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το επόμενο βήμα στις ιδιωτικοποιήσεις
Πέμπτη, 19/09/2019

Πατάει γκάζι η ελληνική κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις γράφει ο ξένος τύπος, χαιρετώντας τη νέα προσπάθεια που ξεκινά και ελπίζοντας ότι αυτή τη  φορά- που είναι η πολλοστή στην πρόσφατη ιστορία του τόπου- θα υπάρξουν αποτελέσματα.  

Στον ενεργειακό τομέα, μετά την ψυχρολουσία από τις αποτυχημένες απόπειρες πώλησης των ΕΛΠΕ και των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,( για τη ΔΕΠΑ η διαδικασία δεν είχε προλάβει κάν να ξεκινήσει)  η νέα κυβέρνηση «ανακατεύει την τράπουλα», προσδοκώντας ότι με τον μεταρρυθμιστικό αέρα που φέρνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πείσει τους εν δυνάμει επενδυτές να δώσουν το παρών, εκεί που στην προηγούμενη φάση απείχαν.

Οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι επιλέγεται η  διάθεση πλειοψηφικών μεριδίων σε όσες εταιρίες οι συνθήκες το επιτρέπουν ή της πώλησης μεγάλων πακέτων μετοχών που κατέχει το  δημόσιο. Ετσι στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, συζητείται πλέον η ρευστοποίηση του 65% των μετοχών των δύο από τις τρεις εταιρίες στις οποίες θα σπάσει, δηλαδή της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η τρίτη εταιρία,  στην οποία θα υπαχθούν οι λεγόμενες διεθνείς δραστηριότητες, προς το παρόν φαίνεται ότι παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου.   Για τα ΕΛΠΕ, στα οποία ούτως ή άλλως το δημόσιο έχει μειοψηφικό ποσοστό 35,5%, εξετάζονται ακόμα διάφορα σενάρια διάθεσης.  Πιο δύσκολη εμφανίζεται η περίπτωση της ΔΕΗ. Η  νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργεια έστρεψε εξ αρχής το ενδιαφέρον προς την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής, του ΔΕΔΔΗΕ, αποφεύγοντας τον σκόπελο της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, που δεν ελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον με την επίσπευση του προγράμματος για την απόσυρσή τους.  Όσο για τον ΑΔΜΗΕ, η ΝΔ μπορεί να είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται το δημόσιο να κατέχει την πλειοψηφία, μέχρι στιγμής όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΡΝ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά στο επόμενο βήμα.

‘Ένα επόμενο βήμα όμως που δεν θα είναι εύκολο ούτε για τις υπόλοιπες εταιρίες του ενεργειακού τομέα. Και τούτο γιατί ο όλος ανασχεδιασμός του μοντέλου αποκρατικοποίησης των ενεργειακών ομίλων της χώρας κατ’ αρχήν πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ και από τους θεσμούς. Και δεύτερον – και σημαντικότερο- θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές με αξιόλογες προσφορές.

Η όλη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ δεν προσδίδει αξία στις παλαιού τύπου, μονοπωλιακές ενεργειακές επιχειρήσεις, σαν αυτές που θα επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθούν. Το προνομιακό στάτους που απολάμβαναν ως μονοπώλια και μαζί και τα έσοδα που θα μπορούσαν να φέρουν έχει προ πολλού καταργηθεί, ενώ οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν ραγδαία. Τα πάλαι ποτέ ασημικά έχουν αρχίσει να θαμπώνουν και αν και ετούτη φορά δεν υπάρξουν γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις, τότε ίσως να παραμονεύουν δυσάρεστες εκπλήξεις.