Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εννέα διόδια Αθήνα - Πάργα!
Τετάρτη, 25/09/2019

Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού με το αυτοκίνητο ενδείκνυται να κάνετε μια στάση κάθε δυο ώρες περίπου, ώστε να ξεκουράζεται το μυαλό και το σώμα σας. Ωστόσο το ελληνικό οδικό δίκτυο επιβάλει στον οδηγό να σταματάει αρκετά πιο συχνά, όχι όμως για να αναπαυτεί, αλλά για να πληρώσει. 

Ο λόγος για το τεράστιο θέμα των διοδίων στη χώρα μας. Πριν όμως ασχοληθούμε με το οικονομικό κομμάτι, αξίζει να αναφέρουμε, για πολλοστή φορά, ότι στις περισσότερες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, η πληρωμή των διοδίων γίνεται κατά την έξοδο του οχήματος από τον αυτοκινητόδρομο και έτσι ο οδηγός δε χρειάζεται να σταματάει κάθε τρεις και λίγο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, χρόνο άφιξης, ταλαιπωρία, κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων. 

Το οδόμετρο του motori λοιπόν συνεχίζει να «γράφει» χιλιόμετρα ταξιδεύοντας διαρκώς σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Αυτή τη φορά επισκεφτήκαμε τη γραφική Πάργα έχοντας για αφετηρία την πρωτεύουσα. Διανύσαμε σχεδόν 430 χλμ., ενώ φτάσαμε στον προορισμό μας μετά από 5 ώρες, κινούμενοι με λογικές ταχύτητες. 

Αν δεν αναγκαζόμασταν όμως να σταματήσουμε συνολικά εννέα φορές σε σταθμούς διοδίων, τότε προφανώς θα κερδίζαμε χρόνο. Το μεγαλύτερο τμήμα του εν λόγω ταξιδιού πραγματοποιείται μέσω μεγάλων και ασφαλών αυτοκινητόδρομων που κάνουν την οδήγηση άνετη. Πράγματι απολαμβάνεις τις ατέλειωτες ευθείες, την καλή άσφαλτο, τη σωστή οδική σήμανση και τις φαρδιές λωρίδες κυκλοφορίας. Δρόμους με εντονότερες στροφές θα συναντήσεις κυρίως στην Επαρχιακή Οδό Μορφής-Ανθούσας. 

Η διέλευση μας από την Ολυμπία Οδό μας κόστισε 11,80 ευρώ, ενώ σταματήσαμε πέντε φορές (!) σε σταθμούς διοδίων. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να περάσουμε από το Ρίο στο Αντίρριο με το πλοίο, καθώς τα διόδια στη μεγαλύτερη καλωδιώτη γέφυρα της Ευρώπης φτάνουν τα 13,50 ευρώ. Με το πλοίο πληρώνεις 6,5 ευρώ για το Ι.Χ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών. Τα δρομολόγια του πλοίου είναι τακτικά, ενώ η απόσταση είναι ένα «τσιγάρο δρόμος». 

Το πορτοφόλι του οδηγού συνεχίζει να αδειάζει και στη Νέα Οδό με κόστος διέλευσης 9,55 ευρώ σε τρεις σταθμούς διοδίων. Για να φτάσουμε στην Πάργα χρειάστηκαν 27,85 ευρώ μόνο για τα διόδια και άλλα τόσα για να επιστρέψουμε, επομένως από τον προϋπολογισμό μας αφαιρέθηκαν 55,70 ευρώ. Αν μάλιστα είχαμε επιλέξει να διαχύσουμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα απαιτούνταν συνολικά για το ταξίδι μας 69,70 ευρώ. 

Το συμπέρασμα είναι ότι οι καλοκαιρινές διακοπές για τον Έλληνα, ειδικά για τον οικογενειάρχη, αποτελούν είδος πολυτελείας, καθώς πέρα από καύσιμα, διαμονή και φαγητό επιβαρύνεται σε μεγάλο ποσοστό και από τα αναρίθμητα διόδια που «ξεφυτρώνουν» διαρκώς στους αυτοκινητόδρομους…