Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Που πάμε με τα... λιανοντούφεκα;
Τετάρτη, 02/10/2019

Συζητούμε για το πώς θα γυρίσουμε το παιχνίδι στην Ελλάδα, θα έρθουν λεφτά και επενδύσεις και τα στοιχεία που διαβάζουμε για την πορεία της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, είναι απογοητευτικά. Ο αμερικάνικος PMI κινείται κάτω από την βάση, στο 47 με 50 τον μέσο όρο. Οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να περιορίσουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη φέτος στο 0,5%. Το διεθνές κεφάλαιο δεν ψάχνει αποδόσεις, αλλά ασφάλεια και γι’ αυτό αν μπει κανείς σε κάποια διεθνή πλατφόρμα οικονομικών αποδόσεων θα δει τα αρνητικά επιτόκια των Γερμανών, των Ελβετών και των Γάλλων.

Ακόμα και το ελληνικό 10ετές ομόλογο που έχει πιάσει πάτο για τα δεδομένα της οικονομίας της χώρας είναι το πιο ακριβό και… risky σε σχέση με τα άλλα των κρατών μελών της ευρωζώνης. Εμείς πανηγυρίζουμε για το 1,33%ψ απόδοση στο 10ετές. Δηλαδή, ο Πορτογάλος τι πρέπει να κάνει με το 0,17%...

Ακόμα κι αν οι ξένοι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, που δεν αγοράζουν, διότι δεν γίνεται τζίρος στη δευτερογενή αγορά, το κάνουν γιατί έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα άλλα, διότι η Ελλάδα δεν έχει εκφύγει του κινδύνου.

Η χώρα βγήκε επί Τσίπρα από τα μνημόνια. Και θέλει επί Μητσοτάκη να πάρει επενδυτική βαθμίδα.

Είθε να είναι θέμα χρόνου, πια.