Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ηρακλής και η επενδυτική βαθμίδα
Παρασκευή, 11/10/2019

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τραπεζιτών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα κ. Γ. Ζαββό, ήταν ότι οι πρώτοι είχαν τις ενστάσεις τους για τον Ηρακλή. Μάλιστα λέγεται, ότι ο κάθε τραπεζίτης είχε προσέλθει στη συνάντηση επί του κτιρίου στην οδό Νίκης με το «χαρτάκι» του στο οποίο ανέφερε το ύψος των κόκκινων δανείων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η κάθε τράπεζα. Η αποχώρηση, όπως περιέγραψαν οι συνάδελφοι που κάλυψαν το γεγονός, τερματίστηκε με τα  πρόσωπα σκυθρωπά…

Η Eurobank πάντως, συνομιλεί με την Pimco. Η Πειραιώς διεξάγει αντίστοιχες επαφές με την Intrum. Οπότε, ο κλήρος πέφτει σε Εθνική και Alpha. Το σχέδιο Ηρακλής δεν προκαλεί πιστωτικό γεγονός, υποστήριξε το απόγευμα της Παρασκευής σε report της η Fitch. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν  θα έχουν επενδυτική βαθμίδα. Την οποία η χώρα δεν έχει σήμερα.

Αυτό και μόνο του μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μπροστά και μπορεί να έρθει γρηγορότερα από το 18μηνο που έχει θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός.

Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι η χώρα επιστρέφει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Και η αγορά, το Χρηματιστήριο, παρά τις διακυμάνσεις του, δείχνει ότι την προεξοφλεί. Με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου πάνω από 36%.