Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επειγόντως λύση για την Πτολεμαϊδα V
Τετάρτη, 16/10/2019

Επειγόντως λύσεις για να μην καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων μία επένδυση 1, 4 δις. ευρώ, η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Η πρωθυπουργική δέσμευση ότι το 2028 θα έχουν σβήσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας, προδιαγράφει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον για την «Πτολεμαΐδα V», η οποία δεν προβλέπεται να λειτουργήσει πριν  το τέλος του 2021 ή το 2022, το νωρίτερο. Στα ελάχιστα χρόνια που απομένουν ως την εκπνοή του 2028 είναι προφανές ότι είναι αδύνατον η ΔΕΗ να βγάλει τα λεφτά της, από τη λειτουργία της μονάδας, η οποία ξεκινά τη ζωή της με δύο μεγάλα handicap : Tην τιμή των ρύπων και τον αναμενόμενο αποκλεισμό της από το σύστημα αποζημιώσεων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αν και εφόσον εγκριθούν τα νέα ΑΔΙ.

Ένα μικρό παραθυράκι που υπάρχει στην κοινοτική νομοθεσία, το οποίο δίνει ένα κάποιο περιθώριο για ενδεχόμενη  ένταξή της σε μηχανισμό στήριξης, είναι πολύ αμφίβολο αν θα αξιοποιηθεί. 

Από εκεί και πέρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Από το να μην λειτουργήσει ποτέ η μονάδα , εισήγηση που εδράζεται στη λογική να μην δαπανηθούν επιπλέον χρήματα σε ένα έργο που μπορεί να είναι αντιοικονομικό όταν λειτουργήσει, μέχρι να μετατραπεί σε μονάδα αερίου ή  βιοκαυσίμων. Πρόσθετες δηλαδή επενδύσεις με αμφίβολο οικονομικό αποτέλεσμα.

Άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να συνδυαστεί με μονάδα διακράτησης διοξειδίου του άνθρακα, στο βαθμό που θα μπορούσε να ενταχθεί ένα τέτοιο έργο σε κάποια από τις χρηματοδοτικές δράσεις της ΕΕ.  Ας σημειωθεί ότι πιλοτικά πρότζεκτ διακράτησης διοιξειδίου του άνθρακα, τα οποία θεωρούνται «πράσινα»,  οι  Βρυξέλλες έχουν χρηματοδοτήσει σε άλλες χώρες. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο κατασκευής της μονάδας περιελάμβανε πρόβλεψη για τη σύνδεσή της με εγκατάσταση διακράτησης CO 2.

Tα χρονικά περιθώρια για τη λήψη των τελικών αποφάσεων που θα καθορίσουν την τύχη της « Πτολεμαϊδας 5» είναι πολύ περιορισμένα  αφού στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με χρονικό ορίζοντα το 2030, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες ως το τέλος του χρόνου,  θα προσδιορίζεται με λεπτομέρεια το ενεργειακό μείγμα της χώρας και ως εκ τούτου οι μονάδες που θα λειτουργούν. Δεδομένου δε ο σχεδιασμός αυτός αφορά τόσο τα πλάνα των ιδιωτών όσο και της ΔΕΗ,  σναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.