Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος είπε ότι θα καθαρίσουν αναίμακτα οι ισολογισμοί των τραπεζών;
Πέμπτη, 17/10/2019

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να στείλουν στον… Ηρακλή περί τα 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια. Μέσα σε 18 μήνες από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος, οι ισολογισμοί των τραπεζών, αυτοί που θα αποστέλλονται στην Κεφαλαιαγορά, το ΓΕΜΗ και παράλληλα θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους, θα είναι καθαροί και χωρίς τα ψεγάδια του παρελθόντος. Θα φαίνεται η αλλαγή από το 2020, σε κάθε εταιρική περίοδο.

Ά τρίμηνο, Α’ εξάμηνο, εννεάμηνο, τέταρτο τρίμηνο – έτος. Αυτό που έχει γίνει μονότονο, αλλά είναι τόσο πραγματικό, να ξεκινήσει επιτέλους η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, οι επιχειρήσεις να ενισχυθούν με κεφάλαια κίνησης, να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή, να γίνουν εξαγώγιμα προϊόντα που να φεύγουν στο εξωτερικό. Να τελειώνουμε με τους Λιακουνάκους και τους επιχειρηματίες που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη. Και που μετά από δέκα χρόνια κρίσης, μηχανεύονται ακόμα διάφορα τερτίπια για να «πουλήσουν» στις τράπεζες κι αυτές να τα «χάψουν» για να ανοίξουν τη γραμμή χρηματοδότησης ή για να κουρέψουν δάνεια.

Κι από την άλλη, υγιείς επιχειρήσεις να οδηγούνται στο λουκέτο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της άλλοτε κραταιής Ελληνικής Υφαντουργίας, της οικογένειας Ακκά, που, ενώ είχε κλεισμένες δουλειές στο εξωτερικό, δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή, να ξεκινήσει τα εργοστάσια, να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στα πόστα τους.

Όλα δείχνουν ότι το 2020 όμως, θα είναι η χρονιά που θα τραβηχτεί ο σωλήνας της εντατικής και μια σειρά από επιχειρήσεις κινδυνεύουν με θάνατο και ανεργία.

Ποιος είπε ότι τελειώσαμε από την κρίση…

Παρά την μείωση της φορολογίας και τις δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, η έλλειψη ρευστού εξακολουθεί να μαστίζει την αγορά και τα νοικοκυριά. Κι αν έχει μπει μία επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ή ένα νοικοκυριό έχει ρυθμίσει τα χρέη του προς το κράτος, καλείται ταυτόχρονα να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Μπορούν;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επανεξέταση των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο με ένα γενναίο κούρεμα. Για παράδειγμα: Μπορεί να εισπράξει ποτέ το κράτος το 1 δις. ευρώ που χρωστάει το κουφάρι της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ από την εποχή του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων;