Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Kάτι αλλάζει
Πέμπτη, 31/10/2019

Μεταξύ 10 με 15 του επόμενου μήνα, ο Σι Τζιπίνγκ, πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πρόκειται να επισκεφτεί την χώρα μας για να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Να πω μόνο ότι στον ΟΛΠ, που αποτελεί αμιγώς κινεζική επένδυση μέσω της Cosco, πρόκειται να επενδυθούν στα επόμενα πέντε χρόνια επιπλέον 600-700 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μίας ακόμα προβλήτας υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων, δημιουργία εμπορικού κέντρου στο λιμάνι και μετατροπή της εμβληματικής παγόδας που δεσπόζει απέναντι από εκεί που πιάνουν τα κρουαζιερόπλοια, σε ξενοδοχείο πολλών αστέρων.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η δεύτερη λέει πως το 60% των κατόχων χρυσής βίζα στην Ελλάδα είναι Κινέζοι.

Αυτοί οι άνθρωποι, είτε μέσω POS είτε με μετρητά, έχουν δώσει ρευστό ο καθένας 250 χιλιάδες ευρώ μίνιμουμ. Για να αγοράσουν σπίτια. Γειτονιές, υποβαθμισμένες, του κέντρου της πρωτεύουσας έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους. Δεν αγοράζουν απλώς διαμερίσματα. Αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες, όπως συμβαίνει στην οδό Ιπποκράτους, ή στην οδό Ασκληπιού.

Στον Κολωνό, όπου και η γειτονιά του γράφοντος, στον δρόμο κατοικίας του, τρεις παλιές αθηναϊκές, μεταπολεμικής κατασκευής μονοκατοικίες, πέρασαν σε κινέζικα χέρια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ίδιοι στέλνουν τα παιδιά τους και στο ιδιωτικό σχολείο της περιοχής, αναγκάζοντας τον σχολάρχη να εντάξει στο μετασχολικό πρόγραμμά του την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας ως προαιρετική.

Πραγματικά, οι γειτονιές μας αλλάζουν χρώμα. Φεύγει το γκρίζο της εγκατάλειψης και της παράδοσής τους στους «ρομά» και έρχεται η συνάντηση των λαών και των πολιτισμών, μέσω της χρυσής βίζα και του airbnb, δίδοντας ένα ψήγμα κουλτούρας και νέων ενδιαφέροντων ηθών. Φεύγει η απαξίωση της περιουσίας από τα χέρια των Ελλήνων ιδιοκτητών, είτε γιατί τα ακίνητά τους είναι μπλεγμένα για κληρονομικούς λόγους είτε γιατί δεν βρήκαν την τιμή που ήθελαν να πουλήσουν και τα εγκατέλειψαν, και έρχεται η ζωντάνια και η ορμή των πολιτισμών.

Επιτέλους, ανοίγει το μάτι μας!