Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O κ. Γ. Ζαββός, ο Ηρακλής και ο Αμερικανός πρέσβης!
Παρασκευή, 22/11/2019

Αν μία δήλωση πέρασε στα ψιλά το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, υπεύθυνου για τον τομέα των δαπανών, κ. Θ. Σκυλακάκη. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ότι «με βάση το πρόγραμμά μας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας, ο ρυθμός ανάπτυξης 2,8% είναι μάλλον συντηρητικός ως εκτίμηση για το 2020».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Και λίγες εβδομάδες μετά ακολουθεί το σχέδιο νόμου για τον «Ηρακλή», πάνω στο οποίο θα πατήσουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια. Και στη συνέχεια έρχεται το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά. Διάφορα νομοθετήματα, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση, με την πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,8%-2% το 2020, που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ να πέσει στην αγορά. Επίσης, έχουν ως στόχο την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες. Διαφορετικά, δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς το άρθρο εκείνο του φορολογικού νομοσχεδίου που ευνοεί την αλλαγή της φορολογικής έδρας και μεταφοράς της στην Ελλάδα, παρέχοντας διάφορα κίνητρα στους ενδιαφερόμενους. Ή, στο επόμενο νομοσχέδιο, την εξομοίωση της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο με την Ελλάδα, αποσκοπώντας στην τόνωση των εσόδων του κράτους αφενός, στην αύξηση των καταθέσεων των τραπεζών από την άλλη, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Το τοπίο στην Οικονομία αλλάζει. Το βλέπουμε στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη και στα σχόλια των ξένων οίκων, με αποκορύφωμα την αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας από την S&P και την DBRS. Το βλέπουμε στην ευρεία αποδοχή των επενδυτικών οίκων του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο δεν τόλμησε γιατί δεν ήξερε τι ακριβώς να πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, και ανέλαβε να λύσει η νέα κυβέρνηση, αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Business Energy Mag ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός, είπε ότι «η Ιταλία χρειάστηκε τρία χρόνια να ετοιμάσει το δικό της όχημα ειδικού σκοπού για την προστασία των τραπεζών. Εμείς το πετύχαμε σε τρεις μήνες, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις να διαρκούν 1,5 μήνα από τότε που αναλάβαμε στις 9 Ιουλίου που πρωτοήρθα στο υπουργείο. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά κατάφερα, με αξιολόγηση CCC για τις τράπεζες, η Οικονομία της χώρας και το αξιόχρεό της να μην έχει ακόμα κατακτήσει επενδυτική βαθμίδα, ο Ηρακλής να εκδίδει senior bonds με ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα Β-, για την ακρίβεια».

Η κυβέρνηση δεν αγαπά την στατικότητα. Η λύση για τη ΔΕΗ αποτελεί την αρχή για την επιστροφή στην κερδοφορία. Κι εδώ καλύτερος κριτής από την αγορά δεν υπάρχει, διατηρώντας τη μετοχή πάνω από τα 3 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και το «παιχνίδι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με τους μεγάλους εγχώριους ομίλους του κλάδου -Μυτιληναίο, Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, Κοπελούζο- να δηλώνουν παρόντες.

Από την έντυπη έκδοση του Business Energy Mag.