Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κύκλος και η... αρχή του
Τετάρτη, 27/11/2019

Mόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η ανάλυση του Bloomberg για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο διαβάζουν καθημερινά εκατομμύρια αναγνώστες. Αναγνώστες, που τυχαίνει να έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κάποια εκατομμύρια δολάρια ή στερλίνες από bonus. 

Και τα κέρδη σχεδόν 45% από την αρχή του χρόνου δίνει περιθώρια και για νέα bonus, ειδικά και για τα στελέχη στην Ελλάδα, αφού πλέον δεν θα φορολογούνται τα stock options. Και ταυτόχρονα, θα πληρώνουν λιγότερα στην εφορία για τα έσοδα από τα μερίσματα.

Δεν ξέρω αν ο ύμνος του Bloomberg στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί ένα είδους σύνθημα για ρευστοποιήσεις, αλλά η συγκυρία δεν είναι ίδια. Τουλάχιστον με το 1999.

Μέσα σε ένα χρόνο, φέτος, το Χ.Α. πραγματικά ανέβηκε όσο κανένα άλλο χρηματιστήριο στη γη. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εδώ κι έντεκα χρόνια. Μέσα σε αυτά τα έντεκα χρόνια οι ξένες αγορές χτυπούσαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Να θυμίσω πως όταν ο Βαρουφάκης έκλεινε τις τράπεζες το 2015 η Wall Street χτυπούσε τα πρώτα της υψηλά πάνω από τις 20 - 22 χιλιάδες μονάδες. 

Άρα, όπως μου λέει κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής, το Χ.Α. θα μπορούσε να ειπωθεί ότι βρίσκεται στην αρχή ενός κύκλου που πραγματικά αγνοούμε το που θα οδηγήσει. "Πρέπει να γυρίσετε πίσω, στην εποχή που το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή, για να βρείτε τις υψηλότερες αποδόσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το επόμενο έτος, ιδίως εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται", γράφει το bloomberg.

Η θετική προοπτική για την Ελλάδα ενισχύθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, George Lagarias, καθώς η νέα κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να μειώσει φόρους και να εφαρμόσει φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές. Αυτό έχει μειώσει σε κάποιο βαθμό το discount με το οποίο διαπραγματεύονταν τα ελληνικά assets υψηλού ρίσκου, υποστηρίζει.

«Το κλειδί για την περαιτέρω απελευθέρωση της αξίας των ελληνικών μετοχών είναι η αγορά ομολόγων», λέει ο Lagarias, προσθέτοντας ότι τα σημερινά επίπεδα απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των CDS δείχνουν ότι η αντίληψη αλλάζει και η χώρα δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.

Επίσης, ανοίγει την πόρτα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί συνήθως καταλύτη για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του ενεργητικού, προσθέτει ο οικονομολόγος.

Υπάρχουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική για τις ελληνικές μετοχές μέχρι το 2020, λέει.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα δανείζεται τώρα χρήματα με παρόμοιο κόστος με την Ιταλία για πενταετή διάρκεια, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών είναι πολύ κοντά.

Τέλος, απομένει να δούμε αν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί τελικά να γίνει και πάλι ελκυστική για τους περισσότερους επενδυτές, αντί να αποτελεί πεδίο δράσης μόνο για τα hedge funds. Εξάλλου, παρά το ράλι του 45%, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει μικρότερη από 55 δισ. ευρώ, μικρότερο δηλαδή από τη χρηματιστηριακή αξία της Adidas των 56,157 δισ. ευρώ.

Eίπαμε, το χρηματιστήριο αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας...