Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μην μπερδεύεστε, πρώτα ρυθμίζουμε, μετά φορολογούμε
Πέμπτη, 28/11/2019

Είναι αλήθεια, ότι σε αυτή τη χώρα προκοπή δεν μπορείς να κάνεις. Όπως είναι αλήθεια ότι το εθνικό σπορ παραμένει η φοροδιαφυγή, η οποία, σύμφωνα με την έρευνα του «διαΝΕΟσις», κάπως παλιά είναι η αλήθεια, του 2016, ανέρχεται μεταξύ 1,9% – 4,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ή αν θέλετε σε πραγματικά ποσά, μεταξύ 4 – 10 δις. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Αν κάτι στήριξε τα εισοδήματα μέσα στην κρίση ήταν δύο πηγές: Η πρώτη η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς και η δεύτερη, αν κάποιος ήταν τόσο τυχερός που ο… μακαρίτης θείος του είχε αφήσει ένα ή δύο σπιτάκια, αντί να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ τους (σ.σ. από την σύνταξη του… παππού βεβαίως – βεβαίως), τα φωτογράφιζε και τα ανέβαζε σε μία πλατφόρμα διαμερισμού ή βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Ο γράφων δεν θα ξεχάσει προεκλογική συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων κ.Κ. Μπακογιάννη ότι το πρόβλημα στην πόλη δεν είναι το airbnb. Το πρόβλημα στην πόλη είναι ότι δεν ζει όλη η πόλη από το airbnb. Δηλαδή, ενώ πήζει το Κουκάκι και ο Νέος Κόσμος από τις κρατήσεις, προφανώς επειδή είναι περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, τα Σεπόλια και ο Άγιος Ελευθέριος που βρίσκονται μακρύτερα δεν δέχονται τις ίδιες κρατήσεις.

Άρα λοιπόν, ενώ η Πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα για να διοχετεύσει τους επιπλέον επισκέπτες στην Αθήνα σε άλλες περιοχές εκτός του κέντρου προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσεται η «οικονομία της γειτονιάς», διαβάσαμε χθες στο φορολογικό νομοσχέδιο ότι όχι μόνο θα πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους που συμμετέχουν στην αγορά του διαμερισμού στις πλατφόρμες, αλλά και να πληρώσουν τον σχετικό φόρο. Λες και ο ιδιοκτήτης στη… Στρατηγού Καλλάρη στα κάτω Πατήσια, έχει τα ίδια έσοδα με τον ιδιοκτήτη στην Πλάκα ή στο Παγκράτι. Και επιπρόσθετα έρχεται το κράτος να μπλοκάρει τις πλατφόρμες αν δεν κάνουν τους… ρουφιάνους για τους ιδιοκτήτες στα Θυμαράκια και στην Ελληνορώσσων…

Τεκμαίρεται λοιπόν, ότι το «έγκλημα» που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ με την φορολογία του 15%, ολοκληρώνεται, δυστυχώς, από την φιλοεπενδυτική (;) κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Φορολογεί χωρίς να έχει ρυθμιστεί, η αναπτυσσόμενη αγορά της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Και όχι μόνο φορολογεί, αλλά απειλεί και με εξοντωτικά πρόστιμα τους ιδιοκτήτες.

Κι εδώ που τα λέμε, σιγά την αγορά… Αν στο Βερολίνο και στο Παρίσι υπάρχουν 50 χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα που διατίθενται μέσω πλατφορμών, η Ελλάδα, η χώρα δηλαδή, όχι κάποια πόλη της, έχει όλα κι όλα 50 χιλιάδες ακίνητα προς διαμοιρασμό.