Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολιγοπώλια σε μία στρεβλή αγορά
Τρίτη, 17/12/2019

Η θεσμοθέτηση νέων στρεβλώσεων στην αγορά, στο πλαίσιο υλοποίησης του target model, θα πλήξει καίρια τη ΔΕΗ και θα αυξήσει το κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία κατά την τελευταία δεκαετία ήταν και παραμένει μακράν υψηλότερο συγκρινόμενο με εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της. Βασική αιτία η συνεχής θεσμοθέτηση σειράς μέτρων που έχουν οδηγήσει στην εδραίωση ενός θεσμοθετημένου ολιγοπωλίου σε μια αγορά που κατακλύζεται από στρεβλώσεις και ρυθμιστικά εμπόδια, καθώς και η παρατεταμένη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της σύζευξής της με τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του target model.

Η ορθή υλοποίηση του target model στη νέα δομή αγοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία σταθερού και προβλέψιμου μοντέλου αγοράς, καθώς και την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Ήδη, με το πρόσχημα της ύπαρξης δεσπόζοντος παίκτη στην αγορά έχουν προκριθεί ως βασικές επιλογές σχεδιασμού της νέας αγοράς, ρυθμίσεις, οι οποίες διαφοροποιούν την ελληνική αγορά σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών, απηχούν μια ξεπερασμένη αντίληψη περί κεντρικού ελέγχου της αγοράς και διατηρούν στην πράξη την υποχρεωτική αγορά (pool).

Ειδικότερα:

1. H συμμετοχή των ηλεκτροπαραγωγών στην αγορά επόμενης ημέρας θα γίνεται σε επίπεδο μονάδας και όχι ανά χαρτοφυλάκιο (portfolio).

2. H αγορά εξισορρόπησης θα λειτουργεί με βάση την αρχή του κεντρικού προγραμματισμού και κατανομής ανά μονάδα (unit based central dispatching model).

3. Το ανώτατο όριο (20%) που σχεδιάζεται να τεθεί στα forward συμβόλαια που θα συνάπτει η ΔΕΗ, ως προμηθευτής, ακυρώνει στην πράξη την πρόσβαση σε προθεσμιακά προϊόντα με φυσική παράδοση.

Είναι αυτονόητο ότι η άμεση υλοποίηση του target model και η πλήρης εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς με το ισχύον πρότυπο των ευρωπαϊκών αγορών αποτελούν στόχους άμεσης προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές Aρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τις βασικές επιλογές σχεδιασμού της αγοράς και να μη θεσμοθετήσουν μέτρα που εισάγουν στρεβλώσεις και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά.