Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κι όμως, μόνο κέρδος αποτελεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ
Τετάρτη, 08/01/2020

Σε δεύτερο χρόνο θα φανεί τι κερδίσαμε ή ενδεχομένως τι χάσαμε από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η πατρίδα έχασε. Είναι πάντα καλό όταν υπάρχουν προσωπικές επαφές του εκάστοτε έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες του πλανήτη. Μπαίνουν θέματα σε προσωπική βάση. Ακόμα και στο αγγλικό κείμενο της μετάφρασης των δηλώσεων Τραμπ, προκύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ενημερωμένος για τις τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο, περιοχή που μας καίει μετά την αναγνώριση της ΑΟΖ από την Τουρκία και την ανύπαρκτη ουσιαστικά κυβέρνηση της Λιβύης. Και απάντησε στο ερώτημα του Έλληνα δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ότι ναι μιλάει με τον Ερντογάν, όπως μιλάει με κάθε άλλο ξένο ηγέτη και ομόλογό του και πως θα παρέμβει στον Τούρκο πρόεδρο αν το παρατραβήξει στην περιοχή. Ιδού το αγγλικό κείμενο:

Question: Do you agree with -- do you agree with Turkey's provocations in Libya, in eastern Mediterranean, against Greece? And are you willing to talk to your friend, Erdoğan, to stop --

PRESIDENT TRUMP: We are talking to him and we're talking to --

Q -- to stop these provocations?

PRESIDENT TRUMP: Yeah. We're talking to -- when you're talking about Libya, we're discussing with President Erdoğan, we're discussing many other countries. I just spoke with the Chancellor of Germany, with Angela, and we talked about that subject specifically -- Libya and what's going on. We'll be talking to Russia; they're involved. A lot of countries are involved with respect to Libya. And it's, right now, a mess.

But there are a lot of countries, and they all want to know where we stand, and they do know where we stand. We have a very distinctive stand. And we have meetings set up, and we're going to see if we can work out some kind of a plan for peace.

Οπότε, όλα τα άλλα περισσεύουν...

Και ναι, η Τουρκία βλέποντας ότι ο Μητσοτάκης βάζει τη χώρα στο πλάνο των F-35, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα του Ερντογάν, κάτι σημαίνει...  

O Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία -έστω και χωρίς την πιο δόκιμη διαδικασία- να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις, παρεμβαίνοντας τόσο σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι προσβλέπει στην στήριξη των ΗΠΑ για να αναδειχθεί η παραβατικότητα της Τουρκίας και το άκυρο μνημόνιο αυτής με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και στο θέμα των εξοπλιστικών και το πρόγραμμα των F-35, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξή της στον πρόγραμμα πέραν της αναβάθμισης των F-16.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών αλλά και τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε (σε αυτή των ΗΠΑ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο), σε μια πρώτη αποτίμηση, εξέφραζε την ικανοποίησή του από την «επιβεβαίωση των προσδοκιών για μια ισχυρή αναγνώριση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

«Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον συνομιλητή του το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών και να του παραθέσει την κατάσταση στην περιοχή μας, με αποκορύφωμα τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Στα θετικά της συνάντησης, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει την αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην «εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας» μετά τη δεκαετή κρίση και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και τη διαπίστωση, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι «έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά, καταφέρατε να ενώσετε τη χώρα σας».