Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε τράκαρα κι έφυγα
Πέμπτη, 13/02/2020

Σας έχει τύχει ποτέ να βρείτε το αυτοκίνητο σας ελαφρά ή βαριά τρακαρισμένο στο σημείο όπου το είχατε σταθμεύσει; Αν ναι, τότε γνωρίζετε ποια είναι τα δυσάρεστα συναισθήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, σε ισχυρές μάλιστα δόσεις. 

Ανεύθυνοι οδηγοί που προκαλούν υλικές ζημίες σε ξένες περιουσίες και μετά την «κοπανάνε» κυκλοφορούν αρκετοί εκεί έξω. Ωστόσο το «νόμισμα» και σε αυτήν την περίπτωση έχει δυο όψεις, όπως θα διαπιστώσετε από τα περιστατικά που θα σας διηγηθούμε. 

Φίλος αναγνώστης πλησιάζοντας το σταθμευμένο σε γωνία αυτοκίνητο του διαπίστωσε ότι στο πίσω φτερό είχε μια μικρή γρατσουνιά, την οποία προφανώς προκάλεσε στρίβοντας κάποιο διερχόμενο όχημα. 

Προτού προλάβει να απογοητευτεί είδε ότι κάτω από τον υαλοκαθαριστήρα υπήρχε ένα χαρτάκι με τα στοιχεία και το τηλέφωνου του ανθρώπου που είχε προκαλέσει τη ζημιά. Μάλιστα είχε πλαστικοποιήσει το χαρτί, ώστε να μη λιώσει, καθώς την ημερά εκείνη έβρεχε. Όταν του τηλεφώνησε το πρώτο πράγμα που είπε ήταν «άσε τη ζημιά, θες να γίνουμε φίλοι;» διότι είχε εκτιμήσει το ήθος και την ευγένεια του. 

Εντελώς αντίθετη συμπεριφορά είχε ένας άλλος οδηγός, ο οποίος συγκρούστηκε μετωπικά με σταθμευμένο φορτηγό προκαλώντας του μεγάλη ζημία και στη συνέχεια έβαλε όπισθεν και εξαφανίσθηκε. Όπως μας μετέφερε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού δε μπορούσε για μέρες να εργαστεί, καθώς το φορτηγό ήταν το εργαλείο της δουλειάς του. 

Έχοντας ως στοιχείο το εμπρός φανάρι του αυτοκινήτου που τράκαρε το φορτηγό άρχισε τις αναζητήσεις στις γύρω γειτονίες και τελικά το εντόπισε. Ο οδηγός του αυτοκινήτου αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, ωστόσο όταν του είπε ότι δήθεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, ομολόγησε προβάλλοντας ως δικαιολογία πως είχε καταναλώσει αλκοόλ και φοβήθηκε ότι θα έμπλεκε άσχημα. 

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που ανάλογες περιπτώσεις έχουν το βαθμό κακουργήματος, καθώς οδηγοί μετά από τροχαίο ατύχημα, τρέπονται σε φυγή αφήνοντας πίσω τους θύματα να αιμορραγούν. Δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους προκαλούν υλική ζημία αυτοκίνητου ή τραυματισμό ανθρώπου και το βάζουν στα πόδια.  

Τέλος, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όσοι πιστευτούν πως αν κάνουν δήλωση υπαιτιότητας θα ανέβουν σημαντικά τα ασφάλιστρα τους, να γνωρίζουν ότι τα σχετικά ποσά είναι μικρά.