Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καυτή πατάτα
Τετάρτη, 19/02/2020

Η πολιτική παράνοια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειλικρινά είναι ασύμμετρη και απροσχημάτιστη. Διάβασα χθες ένα tweet  του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργού κ. Ν. Παππά, «η κυβέρνηση σταματάει το καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας. Τα λεγόμενα funds αγοράζουν τα δάνεια με έκπτωση, ενώ οι πολίτες όχι. Με ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, κόμματα, κοινωνικοί & επιστημονικοί φορείς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή». Ok, αλλά…

…Αδιανόητο, όταν ο συνάδελφός του υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση κ. Ε. Τσακαλώτος είχε δώσει παράταση. Και η κυβέρνηση που ήρθε στη συνέχεια έδωσε, επίσης, παράταση. Δηλαδή, δια της παρατάσεως, η πολιτική ηγεσία και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.,   αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, που αν μιλήσει κανείς με τον επί ΣΥΡΙΖΑ τοποθετημένο γεν. γραμματέα ιδιωτικού χρέους κ. Φ. Κουρμούση, κάθε μήνα που περνάει μειώνεται η αξία των ακινήτων που βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Κι αν πριν από δύο χρόνια έβγαιναν στο σφυρί ακίνητα αξίας 2 εκατ. ευρώ, τώρα βγαίνουν ακίνητα αξίας 100.000 ευρώ και μετά από δύο μήνες 70.000 ευρώ και ούτω καθεξής.

Με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι αυτοί, οι ιδιοκτήτες και συνάμα οφειλέτες θα πρέπει να προφυλαχθούν, αν πραγματικά θέλουν να κρατήσουν το ακίνητό τους. Αν μπορούν, αν έχουν τη δυνατότητα, αν θέλουν να συνεργαστούν.

Άρα λοιπόν, πολιτική με παρατάσεις δεν γίνεται. Διότι θυμάμαι άλλη μία δήλωση κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι Ζαχαριάδης που έγραφε στα social media, ότι, «εμείς τουλάχιστον δίναμε παρατάσεις»!  

Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά και με τη δέουσα ζέση και προσοχή. Ει δυνατόν και με την απαραίτητη συναίνεση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις Τύπου που είχε δώσει ο ακριβοθώρητος στους οικονομικούς συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, όταν ετέθη το θέμα των κόκκινων δανείων και των τραπεζών, συμφώνησε κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι ότι πρόκειται περί ενός πολύ σοβαρού ζητήματος. Μέχρι εκεί. Καμία πρωτοβουλία, αφήνοντας την καυτή πατάτα στον επόμενο. Δηλαδή, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη κυβέρνηση πως θα αντιμετώπιζε το θέμα; Με μία ακόμα… παράταση; Έχουν δει τα στοιχεία της πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας; Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Και πρέπει να τελειώνει με την γάγγραινα των κόκκινων δανείων, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο. Με διαχωρισμό του κακοπληρωτή από τον πολίτη που δεν τα βγάζει πέρα ακόμα και τώρα 1,5 χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Διότι βγήκαμε από τα μνημόνια για να επιστρέψουμε σε μία, κάποια κανονικότητα. Και όχι να ζούμε με δάνειο χρόνο και παρατάσεις, η οποία, φοβάμαι πως είναι η μόνη πολιτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως…