Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έχουν αρχίσει να ηχούν καμπάνες για την κυβέρνηση...
Τετάρτη, 26/02/2020

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η οικονομία.  Διαβάζω στην έκθεση της Κομισιόν, λές και δεν έχει περάσει μία... μέρα. 

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από τον αδύναμο τραπεζικό τομέα, την υψηλή ανεργία, το δημόσιο χρέος και τη δυσμενή καθαρή επενδυτική της θέση διεθνώς.

Οι συσσωρευμένες ανισορροπίες θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση της για τη χώρα. Αφού έχασε περίπου το 25% της οικονομικής της παραγωγής κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς κρίσης χρέους, η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

Η βελτίωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ (116,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο του 2016. Τώρα έχουν μειωθεί σε περίπου 71 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το μέγεθος των κόκκινων δανείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας.

«Η περαιτέρω εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε η Κομισιόν. Ο υψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs – λίγο κάτω από το 40% – περιορίζει την απομόχλευση και την κερδοφορία των τραπεζών, μειώνοντας το ποσό των κεφαλαίων που μπορούν να διοχετευτούν  στην οικονομία, η οποία πάσχει από έλλειψη επενδύσεων και αργή αύξηση της παραγωγικότητας, επισήμανε, αναγνωρίζοντας «σημάδια βελτίωσης για τις εταιρείες».

Επαιρόμαστε για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά στον παγκόσμιο πίνακα δανειζόμαστε μάλλον ακριβά. Κι αυτό γίνεται μέσα σε περιβάλλον άκρως ασταθές. Η παγκόσμια οικονομία δεν κινδυνεύει μόνο από τον cov19. Κινδυνεύει από την υπερβολική ρευστότητα. 

Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις – καθώς για να ξεφύγουμε από την παγίδα του 2% στο ρυθμό ανάπτυξης και του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα χρειαζόμαστε απελπισμένα κεφάλαια και τεχνογνωσία. 

Κι όπως διάβασα κάπου: "Τίποτα δεν δείχνει περισσότερο την αμηχανία της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής από τον διορισμό περίοπτης επιτροπής  που θα φτιάξει το νέο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας".