Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάρτε τώρα μέτρα για τον κορωναϊό
Πέμπτη, 05/03/2020

Αυτή τη στιγμή μετρούμε 31 κρούσματα από τον κορωναϊό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχε νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος-εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, δεν υπάρχουν δύο στελέχη για την μετάδοσή του και πως περνάει από ασθενή σε ασθενή με χαμηλή συμπτωματολογία. Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας γερός οργανισμός θα μπορούσε να νοσήσει, όπως νοσεί κανείς από ένα συνάχι ή μιας ελαφριάς μορφής γρίπη.

Η ελληνική κοινωνία, είναι αλήθεια, ότι δεν φημίζεται για την ψυχραιμία της. Οι πρωϊνές εικόνες από την Αμαλιάδα, θυμίζουν… Ουχάν αλά γκρέκα! Άδειοι δρόμοι, κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, μαγαζιά χωρίς πελάτες. Αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε και Ιταλία που δεν έλαβε εγκαίρως τα προσήκοντα κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέτρα για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ασθενών του κορωναϊού.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδρασε αποτελεσματικά στην Τουρκική εργαλειοποίηση των ανθρώπινων ρακών έξω από τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας στον Έβρο. Τα έκλεισε ακαριαία.

Τα ίδια αντανακλαστικά απαιτούνται και στην περιστολή της νόσου του κορωναϊού. Όπως και να το κάνουμε η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Όσο πιο έγκαιρα δράσει η κυβέρνηση, τόσο αποτελεσματικότερα θα αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις στην οικονομία, που με βάση το δυσμενές σενάριο η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 1,8% από 2,8% που είναι η πρόβλεψη σήμερα. Σε πραγματικά λεφτά, σε μία χώρα που θέλει να αφήσει πίσω της  την μαύρη εποχή των μνημονίων αντιστοιχούν σε 2 δις. ευρώ. Και δεν είναι λεφτά για πέταμα…

Ασφαλώς, η ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί πέριξ του στενού περιβάλλοντος όσων νοσούν. Και για να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση και ο πανικός εκφύγει των… άδειων σούπερ – μάρκετ, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει.

Κλειστά σχολεία και κλειστά Πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια. Το έγραψε ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος την περασμένη Κυριακή και επανήλθε την Πέμπτη ο καθηγητής του Yale κ. Νικόλας Χρηστάκης. Αν κλείσουν σχολεία και Πανεπιστήμια νωρίς μειώνονται οι πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου κατά 26%. Δεν θέλει να φαντάζεται η ελληνική κοινωνία να παρουσιαστεί κρούσμα στα σχολειά, τι σημαίνει αυτό για το Ελληνικό πολύπαθο σύστημα υγείας.

Επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των πολιτών με το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του, τα ΚΕΠ, τις τράπεζες και τις εφορίες. Όπου δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αυτών για κάποιο χρονικό διάστημα, σίγουρα πέραν του διμήνου. Διότι, δεν είναι όλοι χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας. Υπάρχουν και ηλικιωμένοι, και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αναστολή των υποχρεώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μαγαζιά εστίασης, μπαρ, ξενοδοχείων, ταβερνών, τα πάντα, κυρίως στις περιοχές όπου εντοπίζεται η νόσος στη χώρα μας. Ειδικά στην κατηγορία της εστίασης, η κυβέρνηση, όσο και να θέλει να μην προβάλει το ζήτημα, υπάρχει μεγάλο κόστος από την απαγόρευση του τσιγάρου.  

Απαγόρευση των πτήσεων από πόλεις της Ιταλίας όπου υπάρχει ζήτημα. Όταν προέκυψαν προ 15θημέρου τα πρώτα κρούσματα στην Β. Ιταλία, η Αυστρία απαγόρευσε τη σιδηροδρομική διασύνδεση. Εμείς τί περιμένουμε αλήθεια;