Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το τσουνάμι ήταν τίποτα
Τρίτη, 17/03/2020

Το κτύπημα που θα δεχθεί η παγκόσμια οικονομία  από τον  κορωνοϊό προσπαθούν τώρα να αποκρυπτογραφήσουν οικονομολόγοι και αναλυτές σε όλο τον πλανήτη. Το  μέγεθος της κρίσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια  της ίδιας της πανδημίας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και τις αντιδράσεις της κάθε χώρας. Γι΄αυτό και το βλέμμα όλων έχεις στραφεί στην Κίνα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας  οι λιανικές πωλήσεις στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά 20,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου.

Ας σημειωθεί ότι το Γιουχάν, η περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του  κορωνοϊού, , τέθηκε σε καραντίνα και πλήρη απομόνωση στις 23 Ιανουαρίου.

Ακόμα και όταν τα καταστήματα ξανάνοιξαν, συχνά κάτω από την πίεση των ίδιων των ιδιοκτητών τους, δεν είχαν σχεδόν καθόλου πελάτες μέχρι τις αρχές Μαρτίου , καθώς πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να μένουν σπίτι τους προκειμένου να αποφύγουν την μόλυνση.

Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 13,5% . Πολλά εργοστάσια έμειναν κλειστά και όσα επαναλειτουργούν άνοιξαν στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Εκατομμύρια εργάτες δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στις δουλειές τους, καθώς κατά τη  διάρκεια της καραντίνας έφυγαν  για τα χωριά τους.

Οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού  έπεσαν κατά 24,5%. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο τομέας αυτός μπορεί να αναζωογονηθεί, καθώς οι διάφορες κινεζικές περιφέρειες έχουν αρχίσουν να ρίχνουν κεφάλαια σε έργα υποδομής,  με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αυτοί είναι οι πρώτοι επίσημοι δείκτες, που ανακοίνωσε το Πεκίνο για την πορεία του πρώτου διμήνου 2020.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα μέχρι στιγμής στοιχεία  δείχνουν ότι το τρέχον τρίμηνο η κινεζική οικονομία συρρικνώνεται με ρυθμό 2-3%, ενδεχομένως και περισσότερο. Θεωρούν ότι έχει δυνατότητες ανάκαμψης σχήματος V -σπότομη πτώση- απότομη επάνοδος_ , ίσως όχι ακριβώς στο επίπεδο που ήταν πριν την πανδημία, αλλα αρκετά κοντά.

Υπάρχει  βέβαια και το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, της ανάκαμψης τύπου U.

Aπό εκεί και πέρα έρχονται τα απαισιόδοξα, ακόμα και τα εφιαλτικά σενάρια. Σημασία έχει πώς κάθε χώρα αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά και πόσο θα διαρκέσει η πανδημία

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε πως  ο κορωνοϊός  θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία μεταξύ 2%-2,5%, ενώ πριν ξεσπάσει η πανδημία προβλεπόταν ανάπτυξη  περίπου 1,4%.

Δύσκολα, πολύ δύσκολα είναι τα προγνωστικά για την Ελλάδα,  που  η πανδημία την  βρήκε στο  τέλος  μίας δεκαετούς οικονομικής κρίσης.  

Η  οικονομία της ευρωζώνης πέφτει σε ύφεση και ένας νέος κύκλο κρίσης βρίσκεται προ των πυλών.