Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάρτε μόνιμα μέτρα για την οικονομία
Τετάρτη, 17/06/2020

«Κάνε με σοφό, να σε κάνω πλούσιο», λέει ένα χρήσιμο ελληνικό ρητό, που σημαίνει πολύ απλά ότι η γνώση είναι παντοδυναμία. Και η πρόβλεψη; Κληρονομικό… χάρισμα! Όταν η κανονικότητα σχεδιάζεται με ορίζοντα 15 ημερών, τα περιθώρια επιστροφής σε αυτή, στα προβλέψιμα και ενάρετα επίπεδα πριν από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, δηλαδή πριν από το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου, είναι στενά. Αφενός κοντόφθαλμη η προοπτική, αφετέρου έμπλεη αβεβαιοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πτήση των 91 ταξιδιωτών από την Ντόχα του Κατάρ στην Αθήνα. Αποτέλεσμα, η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδος – Κατάρ. Φανταστείτε μόνο, κάτι αντίστοιχο να συμβεί με πτήση από την Γερμανία. Η χαριστική βολή στον τουρισμό θα είναι ολέθρια.

Άρα λοιπόν, ούτε το βλέποντας και κάνοντας αποτελεί λύση. Αλλά ούτε και το να μην πράττεις είναι το πρέπον και σωστό. Οπότε, το χρήσιμο είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί που έχει ορίσει, να αρχίσουν να προσανατολίζονται σε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα. Μόνιμου φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα. Η μεγάλη εικόνα είναι το 2021 κι έπειτα. Στο ερώτημα, «και πως τη βγάζουμε μέχρι τότε», καλείται να απαντηθεί στη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και βεβαίως θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους που παραμένουν κλειστές.

Η αγορά της ενέργειας ή όλες όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνδέονται με την ενέργεια, κρίνουν ως βασικό μόνιμο μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει τον κλάδο, την μείωση του ενεργειακού κόστους. Οι δε επιχειρήσεις, προκρίνουν ως βέλτιστη επιλογή από την μείωση των φόρων αυτή καθ’ αυτή, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι που αν συμβεί τελικώς, όπως διατείνονται οι κυβερνόντες, θα καταστήσει απόλυτα ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.

Οι πολίτες, εργαζόμενοι και νοικοκυριά, τι θέλουν από τη δική τους πλευρά; Δύο πράγματα. Το πρώτο την μείωση ή και κατάργηση της μνημονιακής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των παγίων δόσεων στην εφορία και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τα μόνιμα μέτρα και το ξεκάθαρο φορολογικό τοπίο είναι αυτό που θα φέρει την κανονικότητα στην αγορά, την ισορροπία στην οικονομία, τις προϋποθέσεις ανάπτυξης από το 2021, την προσέλκυση των επενδύσεων.

Πάμε τώρα στο πακέτο των 32 δις. Ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν και θα διαπραγματευτούν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 18/6. Είναι πολύ μακριά, είναι η άποψη των ειδικών, οικονομολόγων και υπουργών και γενικότερα όλων όσων με τους οποίους συνομιλεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ το B.E. Toν Ιούλιο, τον ερχόμενο μήνα δηλαδή, θα ξεκινήσουν να έρχονται τα κεφάλαια από το SURE που αφορούν στην χρηματοδότηση της εργασίας. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις ως προς την κατανομή των ποσών από τα 750 δις. Ευρώ που προτείνει η Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν. Ο Βορράς προβάλλει αξιώσεις. Ο Ντομπρόβσκις κι άλλοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ομιλούν για επίβλεψη μεταρρυθμίσεων, κάτι που προκαλεί συνειρμούς μνημονίου.

Το καλό σενάριο είναι να ξεκινήσει η εκταμίευση των κεφαλαίων ή μέρος αυτών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όλα τούτα βεβαίως, υπό την αίρεση να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα με τους Τούρκους μέσα στο καλοκαίρι…