Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πότε θα γίνει πάρτι στο Μέγαρο Μαξίμου!
Δευτέρα, 13/07/2020

 

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το οικονομικό κλίμα, έτσι όπως το μετράει το ΙΟΒΕ, βρισκόταν και τον Ιούνιο στα χαμηλά, ενώ η παραγωγή, σύμφωνα με τις αναφορές της Markit, μπήκε σε λειτουργία τον ίδιο μήνα. Τη μέρα αυτή υποδεχόμασταν τα πρώτα αεροπλάνα με τους πρώτους τουρίστες της σεζόν μέσα από τιμητικές αψίδες νερού και με γάργαρες μαντινάδες. Οι πρόσφατοι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου, μάλιστα, κάνουν λόγο για πτώση στα έσοδα φέτος 40%. Από τα 15 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι εισπράξαμε ως χώρα πέρσι, φέτος, αν πάρουμε 8 δισ. ευρώ, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να γίνει… πάρτι. Από τους ξενοδόχους που θα υποδεχτούν ή υποδέχονται τους τουρίστες δε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ένας στους τρεις έχει κόκκινο δάνειο. Κι αυτά, τα κόκκινα δάνεια δηλαδή, τον καλό καιρό. Τρέμουμε στην ιδέα, όταν θα γίνει το ταμείο στο τέλος μιας σεζόν που άρχισε τρεις μήνες αργότερα από το κανονικό, τι θα δείξει. Για την αυτή καθαυτή λειτουργία του τουριστικού προϊόντος, τον βαθμό των δυσκολιών, που είναι βέβαιο πως αυτές θα περάσουν και στο 2021, και εντέλει την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας, που δεν μπορεί συνεχώς να λειτουργεί με «επιστρεπτέες προκαταβολές».

Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι τα εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου που καλούνται να δώσουν, είναι τα πρώτα που θα «κοκκινίσουν», δημιουργώντας ένα ακόμα κύμα κόκκινων δανείων, επιβαρύνοντας το ιδιωτικό χρέος και βεβαίως το τραπεζικό σύστημα. Ό,τι και να λέμε ή και να γράφουμε, η οικονομία της χώρας μπήκε στο QE και στα άλλα ευεργετικά προγράμματα της ΕΚΤ και της Ευρώπης, χωρίς να έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα. Παραμένουμε στην κατηγορία των οικονομιών υπό παρακολούθηση και τελικά θα τείναμε στο συμπέρασμα ότι η εμπιστοσύνη είναι σπουδαίο πράγμα. Αυτή η εμπιστοσύνη που έχτισε και χτίζει με μεθοδικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο προσάπτουν τα περί επιτελικού κράτους κι άλλα τέτοια φληναφήματα, είναι αυτή που «καθάρισε» στις δύσκολες ώρες για την πατρίδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο κορωνοϊός «χτύπαγε» δύο χρόνια πριν, τι θα γινόταν, αν στα πράγματα βρισκόταν κάποιος άλλος. Εκείνο που ξέρουμε, είναι ότι τον φετινό Ιούλιο έχουμε τη δεύτερη μαύρη επέτειο από την τραγική φωτιά στο Μάτι. Και η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο -και το παρουσίασε- το νέο πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο μπαίνει μπροστά. Ομοίως και τα πρώτα γκρεμίσματα αυθαιρέτων στην υποβαθμισμένη Μάνδρα.

Η κυβέρνηση δίνει καθημερινά εξετάσεις. Αυτό το καλοκαίρι, όπως βλέπετε, δεν είναι ίδιο με τα προηγούμενα. Δεν υπάρχει η ξεγνοιασιά που ξέραμε. Ο Έλληνας φέτος δεν κάνει κράτηση ούτε σε δωμάτιο των 40 ευρώ ημερησίως.

Το πακέτο των 32,5 δισ. ευρώ που διεκδικεί η χώρα μας έρχεται όλο και πιο κοντά. Το Ifo ανακοίνωσε πρόβλεψη για ύφεση στη Γερμανία το δεύτερο 3μηνο, άνω του 15%. Άρα, οι πρώτοι που καίγονται είναι οι Γερμανοί. Ήρθε λοιπόν η ώρα να συζητήσουμε επιτέλους σοβαρά τι είδους χώρα μάς ταιριάζει και ποια δουλειά θα κάνουν τα παιδιά μας στο μέλλον για να μεγαλουργήσουν σε αυτή τη νέα Ελλάδα που θα χτιστεί, χωρίς να πάει άλλη μια γενιά χαμένη στα νοσοκομεία του Μονάχου, στις τράπεζες του Λονδίνου και αλλού!

Aπό το Editorial  του Business Energy Mag